• ANAF nu va mai reține direct la bancă din salariile, pensiile și indemnizațiile speciale ale contribuabililor, conform unui proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor.
  • Popririle vor fi executate doar prin notificări către angajatori și instituții de plată.
  • Măsura vine în urma modificărilor aduse Codului de procedură fiscală.

ANAF anunță schimbări în modul de aplicare a popririle pe veniturile lunare ale contribuabililor, precum salarii, pensii și indemnizații speciale. Fiscul nu va mai reține direct la bancă din aceste venituri, ci va notifica doar angajatorii și instituțiile de plată pentru a proceda la executarea popririi, conform unui proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor.

Modificarea vine în urma amendamentelor aduse Codului de procedură fiscală și are ca scop eficientizarea procesului de colectare a datoriilor către stat. Prin eliminarea reținerii directe la bancă, ANAF vre asă reducă birocrația și să accelereze fluxul de numerar pentru contribuabili.

Cum aplică ANAF noua proprire?

Poprirea va fi aplicată în continuare în cazul datoriilor fiscale restante, însă procedura va fi simplificată. Instituțiile bancare nu vor mai fi implicate în procesul de reținere, iar contribuabilii vor primi notificări direct de la ANAF, cu instrucțiuni clare pentru angajatori sau plătitorii de venituri.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

„La articolul 236, alineatele (12) și (21) se modifică și vor avea următorul cuprins: ”(12) Pentru stingerea creanțelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriți prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător. Prin excepție, debitorii nu pot fi urmăriți prin poprire pentru sumele prevăzute la alin. (4) încasate în conturile bancare ulterior înființării popririi.” – Ordonanța privind Procedura Fiscală.