- Trump prioritizează realizările interne și evită anunțuri care afectează impactul mediatic și integrează politica economică, de securitate și externă pentru a obține avantaje strategice.
- Abordarea sa protecționistă și developmentalistă vizează revitalizarea industriei americane și consolidează poziției SUA în relațiile comerciale, în special cu Mexicul și Canada.
- Acordul de minerale cu Ucraina este gestionat deficitar diplomatic, dar este esențial pentru sprijinul militar și economic al Ucrainei, într-un context de cooperare strategică între SUA și Europa.
Donald Trump își construiește strategia politică și economică pe o combinație atent calculată între protecționism, negociere agresivă și prioritizarea intereselor interne. Evită anunțuri care îi afectează impactul mediatic, el reușește să îmbine politica economică, de securitate și externă într-un mod care să maximizeze avantajele pentru SUA. În același timp, gestionarea relațiilor internaționale, precum cea cu Ucraina, evidențiază atât succesul tacticilor sale, cât și unele eșecuri diplomatice.
Advertisment
Trump ar fi anunțat retragerea din NATO în discursul său?
„În primul rând, eu nu cred că Trump ar fi anunțat o eventuală retragere din NATO în cadrul acestui discurs, pentru că ar fi aruncat într-un cont de umbră toate realizările sale interne.
În momentul în care ești un showman, trebuie să-ți alegi foarte bine ritmul dezvăluirilor.
Titlurile zilei
Și în acest sens, în momentul în care tu vrei să-ți preziți, de fapt, primele 50 de zile de administrației tale drept un succes culminant și să listezi chestiuni de politică internă, care sunt, de fapt, interesul principal al americanilor, atunci nu o să schimbi radical politica externă americană într-un mod care s-ar putea să fie șocant, inclusiv pentru mulți susținători ai tăi, în cadrul aceluiași discurs, pentru că, de fapt, tu lipsești celelalte realizări ale tale de oxigenul mediatic, de care au nevoie.”, spune Georgescu.
Care este abordarea lui Trump față de politica internă și externă?
„Este clar că s-a concentrat, în primul rând, pe agenda sa internă și este clar că, sub Trump, asistăm la o integrare între zona economică, zona comercială, zona de politică internă, zona de securitate, zona de lege și ordine și, spre deosebire de silozurile care existau înainte, în care, cu o țară, discutai securitate pe de-o parte, economie pe de altă parte și cele două nu prea se intersectau în cadrul negocierilor.”, adaugă el.
De ce sunt Mexicul și Canada vulnerabili în fața abordării lui Trump?
„De asemenea, aș dori să reliefez și faptul că Mexicul și Canada reprezintă caii de bătaie principali pentru Statele Unite ale Americii, pentru că dependența de piața americană, dependența extremă de peste 70%, îi face și cei mai vulnerabili la genul acesta de abordare și, prin urmare, îi folosește drept exemplu.”, menționează acesta.
Ce tip de abordare economică are Trump?
„De asemenea, noi avem de-a face și cu o abordare nu doar protecționistă a lui Trump, dar am putea spune chiar developmentalistă în ideea că el caută să se folosească de sistemul acesta tarifar, nu doar pentru a rectifica liberschimbismul unilateral al Statei Unite ale Americii, care nu este reciprocat, inclusiv de către parteneri, care sunt, eventual, avantajați de SUA și în alte domenii cum ar fi zona de apărare, dar el caută să revitalizeze industrii cheie americane.”, subliniază Georgescu.
Cum este gestionat acordul de minerale cu Ucraina?
„Cât despre disponibilitatea Ucrainei de a semna acordul de minerale, fundamental, noi am asistat la un eșec diplomatic la Casa Albă și un eșec al uzanțelor diplomatice în sensul în care președintele Volodimir Zelenski ar fi trebuit să aibă un interpret la momentul respectiv.”, spune acesta.
„Dar, fundamental, ucrainienii au nevoie de acest acord pentru că, chiar și cu sprijinul european, ei au nevoie de capacitatea industrială americană pentru a suplini transporturile de armament activitățile militare ucrainiene.
Nu cred că se punea problema să nu se semneze acest acord. Mai degrabă se punea problema care sunt condițiile acelui acord și ce anume se deschide în urma acordului pentru negocieri.”, adaugă el