- TLV are un profit net de 877 mil. lei în T1/2025, -20% an/an.
- TLV are venituri de 2,6 mld. lei în T1/2025, -18% an/an.
- Profitul TLV scade cu 20% în T1/2025 față de T1/2024.
- Veniturile TLV scad cu 18% în T1/2025 față de T1/2024.
- Activele la nivel de grup stagnează la 207 mld. lei.
- În T1/2025, banca adaugă circa 130.000 de clienţi noi.
- La final de T1, banca ajunge la aproape 4,8 milioane de clienţi activi.
- Acțiunile TLV scad cu 05,% în 2025.
- Veniturile Transgaz cresc cu 49%, până la 1,05 mld. lei în T1/2025.
- Profitul net Transgaz ajunge la 516,6 mil. lei.
- Veniturile FP scad până la 6,4 mil. lei în T1.
- FP crește cheltuielile la 8,6 mil. lei și rămâne pe pierdere.
- Acțiunile FP urcă cu 9,2% în 2025, până la 0,344 lei/unitate.
- MedLife crește veniturile cu 20%, până la 779 mil. lei.
- Cheltuielile MedLife cresc cu 21%.
- Profitul MedLife scade cu 19%, până la 10,5 mil. lei/T1.
- Profitul Sphera scade cu 63%, până la 7,8 mil. lei în T1.
- Vânzările Sphera scad ușor la 362 mil. lei.
- Comenzile online Sphera cresc la 73,5 mil. lei, 20% din total.
Banca Transilvania publică cifrele din primul trimestru.
Advertisment
Are un profit net de 877 mil. lei în primul trimestru al anului, în scădere de la 1,1 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2024. Adică o scădere a profitului de 20% de la an la an.
Veniturile cresc cu 18% de la an la an și ajung la 2,6 mld. lei.
Titlurile zilei
Activele la nivel de grup stagnează la 207 mld. lei, potrivit raportului trimestrial.
Veniturile Romgaz cresc cu 1,2% în T1/2025 de la an la an. Iar profitul scade cu 23,6% de la an la an.
TRANSGAZ are veniturile consolidate în T1/2025 de 1,05 miliarde lei, în creștere cu 49% față de T1/2024.
Iar profitul net consolidat crește la 516,6 milioane lei, o urcare de 200% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Ce spune Alex Cristescu, membru in consiliul de administrație, Norofert?
Cum ți se par cifrele publicate astăzi, de Romgaz, TRANSGAZ, MedLife sau SPHERA Group? Sau cele de aseară publicate de Banca Transilvania? Mulțumesc cifrele raportate investitorii?
E aici atât de discutat. Într-adevăr, Banca Transilvania a raportat cifre foarte bune, dar ei au subliniat că profitul a scăzut datorită costurilor de integrare a OTB Bank și a BCR Chișinău de către Victoria Bank din Republica Moldova. Și atunci nu este chiar așa de important profitul la T1 să fie comparat cu cel din 2024.
Ceea ce trebuie să fim foarte atenți la Banca Transilvania este că rata de credite neperformante, care istoric a scăzut în ultimii 10 ani foarte mult până la un nivel stabil de 2,1%, poate chiar 2%, astăzi îl vedem la 2,5%.
E foarte important de văzut dacă acest trend se va menține în creștere sau, ce consider eu că se va întâmpla, va sta așa la un 2,5%, poate mai crește un pic, pentru că sunt companii și persoane fizice care acum, cu deprecierea leului și cu creșterea roborului, vor avea anumite probleme în a-și achita creditele și s-ar putea să vedem ca acel minim de 2,1% nu se va mai întâlni în câțiva ani.
Poate o să rămânem sub trei, zic eu, dar e foarte important de văzut asta. Apoi este important să ne uităm că e o poză deosebită pe care putem să o vedem pe bursă.
De exemplu, Transgaz a raportat foarte bine, nu că bine, vorbim aici de venituri de un miliard de lei, ceea ce este un plus de 150%, dar mai important, mi-am și scos aici că ei și-au realizat profitul bugetat din primul trimestru, pentru că au un profit de 516 milioane de lei, ce ne spune că are o marjă de 50%, marjă netă, este foarte mare.
Bun, Transgaz-ul, atenție, este o companie de stat și un monopol natural, dar să ne uităm și la alte companii de stat care nu sunt monopol natural, de exemplu RomGaz, e foarte mare și-a realizat bugetul de venituri și cheltuieli în proporție de 40%, asta e foarte bine, dar toate cifrele sunt în scădere. Profitul este la un minus 23% față de T1 de anul trecut.
Dacă ne uităm la, sigur, și Arlon, și Tel, Transelectrica, au raportat bine, dar dacă ne uităm la alte companii mai mari, cum este și Digi, veniturile sunt în creștere, dar cheltuielile financiare au erodat profitul, ele au crescut de la 19 până la 26 de milioane de euro și profitul a ajuns de la 25 de milioane de euro la 8,7.
Și atunci, haideți să ne uităm și la Sfera Grup, adică o companie mai mică. Vânzările sunt similare, 362 de milioane, dar profitul net este în scădere cu 63%. Salarii mai mari.
Investiții, că și investesc în Republica Moldova, în Italia, au mai multe restaurante, deci deprecierea și amortizările sunt în creștere.
Costurile salariale și forța de muncă, inflația, au împins salariile în sus și atunci și de acolo cheltuieli. Dar ce vedem aici? Sau o companie care a publicat aseară parcă Arctic Stream, care este pe piața secundară de pe BVB, o companie care are multe contracte cu statul român.
Statul român a mai pus și alte firme mari, sigur că, dar private, dar s-au oprit multe investiții și i-au scăzut veniturile și a trecut pe pierdere. De fapt, ce vedem noi astăzi?
Bun, băncile sau companiile foarte mari reușesc să se adapteze, monopolurile naturale reușesc să se adapteze, aici vorbim de Banca Transilvania, Transgaz, vedem alte firme mari, Digi, care simte cheltuiala, presiunea cheltuielilor financiare, cum o simte orice firmă mică sau persoană fizică din România, la fel se întâmplă și la Sfera Grup, la fel se întâmplă și la companii și mai mici care sunt pe piața secundară.
Și atunci putem să vedem că, într-adevăr, în România momentan funcționează firmele foarte mari, mature, investitorii care ar fi preferat să investească poate în companii mai mici, care să aibă perspective de creștere, cum nu au această dorință, evident, pentru că toată economia este într-o reașezare și nu se va prea opri această reașezare, nu știm care o să fie deficitul la sfârșit de an, nu știm inflația de sus unde se va duce, roborul cât de sus se va duce sau ce se va mai întâmpla cu cursul Euro-Ron.
Și mai există încă un factor pe piață, atenție foarte mare, statul român după alegerile de duminică clar are nevoie de bani și, cum au spus niște politicieni, că bursa nu prea contează, dar contează pentru că statul român vine imediat în piață cu Fidelis-ul și suge foarte multă lichiditate.
În opinia mea, din vremuri destul de grele, poate este bine, mulți s-au retras, dar poate a investi în indicele de pe BED în cele mai mari companii este cea mai sigură opțiune momentan”, spune el.