După frauda de 23 de milioane de lei de la BRD Pensii, ASF schimbă regulile jocului pentru administratorii fondurilor de pensii Pilon II, care vor trebui de aici înainte să publice investițiile pe care le fac lunar, în loc de trimestrial, ca până acum.

O altă noutate: fondurile Pilon II vor trebui să publice și remunerațiile și bonusurile oferite administratorilor. Anual, de data asta. “Raportarea lunară a investițiilor ar putea crește volatilitatea pe piețele financiare locale și ar putea aduce un risc de lichiditate și preț pe Bursa de Valori București”, răspund pentru ZF reprezentanții Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România, care cred și că abordarea poate afecta piața concurențială, prin descurajarea competiției și scăderea motivației.

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Eu îmi amintesc de acum un an și ceva, când am scris noi despre Wirecard – este cel mai mare faliment din Germania, iar NN Pensii din România a avut acțiuni acolo. Iar eu mi-am pus problema despre cum a ajuns NN Pensii Pilon II, cel mai mare fond de pensii din România, să investească în acțiuni Wirecard. Și, la vremea respectivă, am propus niște măsuri din punct de vedere jurnalistic. De exemplu, ca raportarea portofoliilor de către fondurile de pensii Pilon II, care sunt fonduri publice, să se facă de la 6 luni la 3 luni.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial ZF.