Acţiunile Raiffeisen Bank International scad cu 8% în deschiderea şedinţei de luni, după ce banca austriacă a anunţat vineri că a primit o solicitare de informaţii din partea autorităţii americane de sancţiuni cu privire la afacerile sale legate de Rusia.

Banca a afirmat vineri pentru agenţia de presă Thomson Reuters că a primit solicitarea din partea Biroului de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA în luna ianuarie, pentru a “clarifica afacerile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI, având în vedere evoluţiile recente legate de Rusia şi Ucraina”.

La începutul lunii februarie, Raiffeisen a raportat că a obţinut mai mult de jumătate din profitul său din 2022 din Rusia, o piaţă pe care ia în considerare să iasă după invazia ţării în Ucraina. Raiffeisen are 4,9 mld. euro iar la ora redactării acestei ştiri acţiunile se tranzacţionează la 15,2 euro.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

RBI operează în Rusia de la prăbuşirea Uniunii Sovietice şi este a zecea cea mai mare bancă din Rusia în funcţie de active. Acţiunile băncii au scăzut cu 19% de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

Răspunzând unor întrebări ale Reuters, banca a declarat că a primit o solicitare din partea Biroului de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA în luna ianuarie pentru a “clarifica afacerile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în lumina evoluţiilor recente legate de Rusia şi Ucraina”.

OFAC a cerut Raiffeisen detalii despre expunerea sa în Rusia, Donbasul parţial ocupat, Ucraina şi Siria, inclusiv despre tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, a declarat o sursă pentru Reuters.

Agenţia americană solicitase un răspuns până în luna februarie, a precizat persoana respectivă, adăugând că avocaţii Raiffeisen au negociat o prelungire, angajându-se să răspundă la întrebări în trei tranşe de informaţii care vor fi trimise la începutul lunilor aprilie, mai şi iunie.

Raiffeisen a spus pentru Reuters, într-o declaraţie, că a cooperat pe deplin cu OFAC şi că a înţeles că solicitarea nu a fost declanşată de o tranzacţie sau o activitate specifică. Aceasta a precizat că dispune de procese pentru a asigura conformitatea cu sancţiunile.

Un purtător de cuvânt a declarat că este “încrezător că informaţiile furnizate către OFAC vor satisface cererea lor”, adăugând că întrebările adresate au fost de “natură generală”.