Cu 14% s-au apreciat acţiunile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) în ultimele 12 luni, arată datele MarketWatch. Anul acesta, dinamica este de minus 6,6%, influenţată de problemele din piaţa bancară globală, precum prăbuşirea mai multor creditori americani şi situaţia Credit Suisse.

Prin contrast, indicele ATX al bursei vieneze a pierdut 2,3% în ultimul an, Stoxx 600 Banks, unde sunt incluse cele mai mari bănci europene, a urcat cu 7,5%, iar indicele BET al pieţei locale are minus 4,5%.

Grupul cu sediul în Viena este evaluat în prezent la 4,7 mld. euro, pe fondul unei deprecieri de 25% a acţiunilor de la începutul războiului ruso-ucrainean, de la 19,3 euro la 14,4 euro pe unitate. De exemplu, în februarie, acţiunile au pierdut circa 5% într-o singură sesiune de trading, după ce banca a anunţat că a primit o solicitate de informaţii cu privire la afacerile sale din Rusia din partea Biroului de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC).

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Raiffeisen este cel mai mare creditor vestic care încă mai operează pe teritoriul Kremlinului. Recent, banca a anunţat că este în discuţii cu doi potenţiali cumpărători pentru vânzarea operaţiunilor din Rusia, în contextul în care a fost supusă unui şir tot mai lung de presiuni din partea autorităţilor de reglementare şi guvernelor occidentale privind activitatea sa din această ţară, care a crescut semnificativ de la declanşarea conflictului din Ucraina de anul trecut.

Excluzând Rusia şi Belarus, veniturile nete din dobânzi s-au majorat anul trecut cu 37% la 3,4 miliarde de euro pe fondul ratelor mai mari ale dobânzilor şi unor volume în creştere. Dintr-un profit de 3,6 miliarde de euro (de la 1,4 miliarde în 2021), peste 60% a fost atribuit afacerilor din cele două ţări.

RBI controlează Raiffeisen Bank România, un jucător cu active în valoare de 62,6 miliarde de euro în România la final de 2022, şi are multiple tranşe de obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, reiese din datele BVB. Conform datelor Google Finance, banca se tranzacţionează la un indicator PER (raport capitalizare/profit net) de 1,54x.