- Piața financiară globală este marcată de volatilitate extremă, pe fondul celor mai mari creșteri ale taxelor vamale impuse de SUA după 1930, iar băncile internaționale avertizează asupra unui risc sporit de recesiune, estimat de unii la peste 60%, arată o analiză XTB.
- Indicatorii economici, precum VIX și randamentele obligațiunilor, semnalează o creștere accentuată a incertitudinii, iar dinamica negativă a prețului petrolului și a traficului maritim reflectă o slăbire a cererii în economia reală.
- Estimările cu privire la creșterea globală sunt revizuite în scădere, cu un potențial impact economic de mii de miliarde de dolari dacă nu apar măsuri clare de relaxare fiscală sau monetară din partea SUA, Chinei și Europei.
Preocupate de cea mai mare creștere a taxelor vamale impuse de SUA după 1930, bursele cunosc un declin ce amintește de crizele cele mai severe din ultimele decenii, iar între timp, bănci internaționale importante revizuiesc riscul de recesiune, unele dintre acestea semnalizează posibilitatea prin menționarea ”va curge sânge”, referință la titlul unui film celebru, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Advertisment
Care e dinamica pieței?
O redresare parțială pe luni și la începutul zilei de marți nu e și susținută. Pentru investitori, emoția predominantă e teama și uimirea. În același timp, încercarea de a pune în prețuri riscurile greu de cuantificat, adăugată la atitudinea de așteptare de pe margine a unora permite mișcări ocazional incandescente.
Între acestea, revenirea de peste 8% a indicelui S&P 500 în doar o oră, odată cu zvonul neconfirmat al unei pauze de 90 de zile în introducerea taxelor vamale majorate. Dezmințirea nu conduce la corecții până la nivelul de start și dialogul SUA cu Japonia favorizează revenirea. Totuși, potențialul de volatilitate nu e îndepărtat, iar amenințarea unor taxe totale de 104% pentru importuri din China readuce presiunea de vânzare.
Titlurile zilei
Ce se întâmplă cu indicatorii de volatilitate?
Indicatorul de volatilitate VIX se află la cele mai înalte niveluri de după pandemie. E un mediu deosebit de prudent – și nu doar în domeniul acțiunilor. Randamentele obligațiunilor cu rating acceptat pentru investiții cresc la cel mai înalt nivel de după iunie 2022, cu piețele blocate înainte de o redeschidere prin emisiuni noi de titluri, marți.
Pe lângă investitori, cel mai volatil episod al ultimilor ani forțează și reevaluări neobișnuit de rapide ale instituțiilor financiare. Goldman Sachs revizuiește deja de două ori în tot atâtea săptămâni riscul de recesiune în SUA, îl crește de la 20% la 35% și, apoi, la 45%. Pentru Morgan Stanley, deși recesiunea nu este scenariul principal, începe totuși să intre în discuție ca o variantă ”pesimistă”.
Care sunt estimările JPMorgan?
JPMorgan descrie probabilitatea implicită de recesiune derivată din mișcările pe S&P500 la 62% și pornesc de la titlurile de stat pe 5 ani la 54%, iar de la metale industriale la 68%. Cu toate acestea, în piețele de obligațiuni corporative sentimentul este mai optimist, cu risc de doar 25%.
Scăderile de pe burse au rolul de semnal, dar spre deosebire de alte perioade, nu este clar în ce măsură conducerea SUA ori Rezerva Federală sunt dispuse să intervină, punctează Claudiu Cazacu.
Care sunt estimările globale?
Atenția nu este doar îndreptată spre economia americană, deși piețele bursiere din SUA sunt printre cele mai afectate. Ritmul de creștere al economiei globale era estimat de OECD la 3,1% anul acesta, în încetinire de 0,1 puncte față de cel al anului trecut. Această viziune pare acum, în lumina noilor runde în conflictul comercial, mult prea optimistă.
Riscul de recesiune e semnalizat cu titlul unui film: “va curge sânge”
Declinul petrolului, încurajat și de creșterea de producție neașteptată a OPEC cu 0,41 mil. de barili, semnalează o îngrijorare puternică referitoare la cererea din economia reală. Dinamica de la începutul anului, de -18%, reflectă diminuarea estimată a traficului comercial, în special maritim, dar poartă și informații nefavorabile despre economia globală, mai spune Claudiu Cazacu.
Riscul de recesiune globală crește suficient încât o bancă să avertizeze și parafrazează un film celebru ”there will be blood” (“va curge sânge”). JPMorgan trece la 60% probabilitatea scăderii economiei mondiale. Pentru a pune lucrurile în perspectivă: fiecare ajustare de 1 punct procentual ar însemna aproximativ 1,150 de miliarde de dolari pierdute de economia globală, așadar doar de la avans de 3,1% la stagnare distanța acoperită se traduce prin pierderi de activitate economică de 3,5700 milioane dolari. Valoarea depășește PIB-ul Franței.
Care sunt sursele restrângerii?
Restrângerea ar proveni atât din reducerea considerabilă a activității unor exportatori și efectele ulterioare în propriile economii, cât și dinspre nivelul foarte ridicat de incertitudine care apasă asupra deciziilor de consum și investiții. În cazul SUA, noile taxe vamale ar putea strânge echivalentul a 1,3% din PIB și ar marca cea mai severă creștere a fiscalității de după 1968, subliniază consultantul de strategie XTB România.
Deși se iau în considerare reduceri de taxe pentru acoperirea pierderilor exportatorilor sau cecuri oferite americanilor ca ”dividend special” al reducerilor de personal public, efectul net ar putea rămâne unul de frânare a economiei. Comerțul SUA reprezintă 15% din cel global, iar ce se întâmplă cu restul de 85% va fi cheia pentru anul acesta și următorii.
Șocul actual este, însă, de amploare, și dacă ajustări descendente prin negociere nu reduc povara, pot afecta ritmul de creștere al economiei globale cu 1 – 2 puncte procentuale.
Un răspuns sever din partea Europei sau escaladarea confruntării comerciale cu China ar înclina balanța și mai mult în sensul încetinirii economiei globale și ar pune pe masă riscul de recesiune.
Care sunt perspectivele viitoare?
Dezbaterile din interiorul celor apropiați președintelui Trump devin recent și mai confrontaționale, în timp ce vocile din mediul de afaceri care critică măsurile drept prea agresive se înmulțesc. Lucrurile sunt încă în dinamică, astfel încât spațiul posibilităților de modificări de politică cu mari consecințe economice s-a lărgit.
Pentru moment, în estimarea noastră, este posibilă o creștere economică globală comprimată, cu până la 1,5 – 2 puncte procentual sub estimarea anterioară de 3,1%, dar în lipsa unor temperări a taxelor vamale sau a unui răspuns de stimulare fiscală și/sau monetară amplă în China, Europa și SUA, scenariile pot deveni considerabil mai rezervate, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.