6 din 10 angajatori au bugetat majorări salariale pentru 2023. Mai mult de o treime vor oferi un plus între 5% şi 10% la salariu.

6 din 10 companii spun că au bugetat măriri salariale pentru acest an, asta în condiţiile în care 73,7% au adoptat această măsură şi anul trecut, arată cel mai recent sondaj eJobs România

„2022 a fost un an în care cea mai mare parte a angajaţilor au putut să îşi renegocieze salariile pentru că piaţa le-a creat contextul favorabil în acest sens. Pare că şi 2023 este în aceeaşi linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au făcut anul trecut includ majorări salariale în medie cu 5% – 10%. Este o marjă procentuală aplicată şi anul trecut, în cea mai mare parte a cazurilor. Chiar dacă majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflaţia, au preferat să aloce măriri salariale la nivelul întregii companii, ştiind că acesta, este până la urmă, principalul criteriu care îi determină pe candidaţi să îşi schimbe jobul”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Un sfert dintre respondenţii sondajului spun că salariile nu vor creşte cu mai mult de 5% anul acesta, în timp de 37,5% au programate măriri între 5% şi 10% comparativ cu anul trecut. 20,8% anunţă majorări de 10% – 20%, iar 12,5% spun că vor fi ajustate cu inflaţia.

Există deja o aliniere din punctul de vedere al acordării acestor creşteri, respectiv 68,2% dintre angajatori spun că ele vor viza toţi angajaţii din companie. 18,2% declară că fiecare manager de departament va decide ce angajaţi vor primi salarii mărite, în funcţie de performanţa acestora. 9,1% au bugetate creşteri în special pentru angajaţii din poziţii entry level, iar 4,5% le vor direcţiona către specialiştii din companie, ca metodă de retenţie.

„21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei. Un alt argument, menţionat de 12% dintre respondenţi, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susţine creşteri salariale în acest an”, explică Ana Călugăru.

Vânzările, resursele umane, producţia, telecomunicaţiile, IT-ul, bankingul şi agricultura sunt principalele domenii în care sunt stabilite creşteri salariale în lunile care urmează.

Cele mai multe dintre companiile participante la sondaj sunt din Bucureşti (47,7%), următoarele judeţe, din punctul de vedere al reprezentativităţii, sunt Cluj, Mureş, Prahova, Braşov, Constanţa, Timiş, Bacău şi Suceava.

Sondajul a fost realizat în luna februarie, pe un eşantion de 130 de companii angajatoare.