- Valoarea podgoriilor scade din cauza ofertei excedentare și a scăderii consumului global.
- Generația Z reduce consumul de vin din cauza izolației și preferințelor noi.
- Producătorii diversifică culturile din cauza cererii scăzute de vin, arată o analiză FT.
În ultima perioadă, valoarea podgoriilor scade considerabil din cauza ofertei excedentare de vin și a scăderii consumului global. Potrivit unui raport al Knight Frank, citat de FT, multe regiuni viticole importante din întreaga lume sunt afectate.
Advertisment
Consumul mondial de vin scade cu 12% față de vârful atins în 2007. Regiunea Marlborough din Noua Zeelandă are cea mai mare scădere, cu 33%, urmată de Napa Valley din California, unde valorile scad cu 15%. Alte regiuni precum Barossa Valley din Australia și Côtes du Rhône din Franța înregistrează scăderi de 10%.
Care sunt schimbările în preferințele consumatorilor?
Una dintre explicațiile scăderii consumului de vin este schimbarea preferințelor tinerelor generații, care se orientează către alte băuturi sau reduc consumul de alcool. În Franța, Generația Z consumă doar jumătate din cantitatea de vin față de Millennials. În plus, cererea din partea Chinei, o piață majoră de export, este în scădere, iar schimbările climatice au impact asupra producției de vin.
Titlurile zilei
Cum se adaptează producătorii de vin?
Din cauza cererii scăzute de vin, unii producători de struguri încep să își diversifice culturile. În Chile, de exemplu, unii se orientează către măslini sau cireșe, în timp ce în Argentina, vița de vie este înlocuită cu culturi de legume, iar usturoiul devine un export important. În Bordeaux, producătorii de vin de nivel inferior înlocuiesc vița de vie cu măslini și chiar cu panouri solare.
Care sunt preferințele tinerelor generații?
Pe segmentul vinurilor premium, situația este mai stabilă, dar schimbările în preferințele tinerelor generații continuă să fie un factor important. Generația Z, în special, se confruntă cu un sentiment de izolare mai pronunțat decât alte generații.
Cercetările arată că 80% dintre respondenți se simt singuri în ultimele 12 luni, ceea ce influențează și comportamentul lor de consum. Aceștia sunt mai deconectați ca niciodată, în ciuda faptului că sunt nativi digitali. Social media, deși centrală în viața lor, adesea contribuie la sentimente de inadecvare și izolare.
Acest context creează atât provocări, cât și oportunități pentru branduri. Generația Z nu dorește doar produse sau distracție, ci vrea să se simtă înțeleasă și validată. Brandurile care vor să ajungă la această generație trebuie să meargă dincolo de campaniile superficiale, prin crearea unor spații în care Gen Z se simte parte dintr-o comunitate mai mare.