100.000 de euro pune la bătaie Uniunea Europeana pentru digitalizarea firmelor mici și mijlocii. Banii pot fi accesati de orice IMM care nu activează în domeniul IT.

Au la dispoziție, în total, 350 de milioane de euro pentru diferite proiecte, de la înființarea de site-uri, până la achiziția de roboți și drone. Se estimează că fondurile vor ajunge pentru 5 mii de firme, dar că cererea va fi mult mai mare.

Companiile pot primi între 20 de mii și 100 de mii euro, în funcție de numărul de angajați. 90 la sută din suma este nerambursabilă. Însă, dacă la finalul celor cinci ani necesari pentru implementarea proiectului, nu sunt respectați indicatorii de performanță, firmele trebuie să dea banii înapoi.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Petru Luhan, expert în fonduri europene.

“În primul rând, firmele din România care vor să acceseze programul Digitalizare care se va lansa pe 1 februarie și va ține deschis până pe 31 martie, adică IMM-urile au două luni la dispoziție să depună proiectele, singuri sau prin intermediul unui consultant, în primul rând trebuie să fie înființate înainte de 31 decembrie 2021, adică minim 1 an plin pe piață. Apoi nu au voie să fie în dificultate, trebuie să fie pe teritoriul României, active și, mai mult decât atât, nu au voie să aibă bilanț negativ ultimii doi ani. Apoi, domeniul IT este eliminat din lista codurilor CAEN eligibile pentru că ei, de fapt, trebuie să aibă echipamente IT și, mai mult decât atât, foarte probabil ar lua aproape tot bugetul pentru achiziții de echipamente pe care deja le au.”, a spus Petru Luhan, expert în fonduri europene.