Transelectrica a raportat un profit net de 8 milioane de lei, în coborâre cu 90% 

Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport de energie, a raportat un profit net de 8 milioane de lei în T1/2022, în scădere cu 90% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2021, potrivit Ziarului Financiar.

Transelectrica (TEL), operatorul sistemului naţional de transport de energie, companie cheie pentru tranziţia energetică a României, a raportat un profit net de 8 milioane de lei în T1/2022, în scădere cu 90% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2021, respectiv 82 de milioane de lei, conform raportului trimestrial de la BVB.

Declinul a fost determinat de „creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU (Piaţa pentru Preţurile din Ziua Următoare – n.r.) care a fost de patru ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic cu 162 milioane de lei mai mari decât în anul precedent (+173%)”.

Totodată, veniturile societăţii au crescut cu 30%, de la 333 de milioane de lei în T1/2021 la 431 de milioane de lei în primele trei luni din 2022, anunţându-se o creştere identică în ceea ce priveşte veniturile din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie, de la 323 de milioane de lei la 419 milioane de lei.

„În pofida unui an 2021 dificil şi a dificultăţilor întâmpinate în T1 2022, managementul Companiei a avut o abordare prudentă, ceea ce a condus la înregistrarea unui rezultat pozitiv şi la respectarea tuturor obligaţiilor financiare”, scrie Transelectrica în raportul financiar.

La capitolul „Toate activităţile (Cu profit permis şi zero profit)”, veniturile totale operaţionale realizate în intervalul ianuarie-martie 2022 au înregistrat o creştere de 69% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (1,2 miliarde de lei lei în T1/2022 faţă de 726 milioane de lei în T1/2021), determinată în principal de majorarea tarifului mediu de transport şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

„În T1 2022, consumul de energie electrică la nivelul SEN (Sistemul Energetic Naţional – n.r.) a înregistrat scăderi în toate cele trei luni. Influenţa a avut pe de o parte creşterea preturilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat in preţul final al energiei electrice, iar pe de alta parte, temperaturile medii din lunile ianuarie şi februarie care au înregistrat anomalii pozitive, situând-se peste normele climatologice”.

Acţiunile TEL s-au depreciat cu 19,1% în 2022, pe un rulaj de 17,6 milioane de lei, conform datelor BVB. Capitalizarea societăţii controlate în proporţie de 58,7% de statul român este de 1,3 miliarde de lei, potrivit datelor BVB.