• UE anchetează X pentru eșecul de a combate dezinformarea și manipularea conținutului.
  • Thierry Breton: Mișcarea este un răspuns la presupusele încălcări ale obligațiilor de transparență pe X.
  • Digital Services Act impune platformelor online mari să reducă riscul dezinformarii.

Uniunea Europeană deschide o procedură de încălcare a dreptului comunitar pe platforma de socializare X, fostul Twitter, pentru suspiciunea de eșec de a combate dezinformarea și manipularea conținutului, scrie CNBC.

Este prima astfel de anchetă, conform Digital Services Act.

Thierry Breton, responsabil de reglementarea mediului digital în UE, spune că mișcarea este un răspuns la presupusele încălcări ale obligațiilor de transparență pe X și ale obligațiilor sale de a contracara conținutul ilegal și dezinformare. Este, de asemenea, un răspuns la ceea ce UE numește un design „înșelător” al interfeței cu utilizatorul, legat de așa-numitele blue checks.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

X răspunde: se angajează să respecte Digital Services Act și cooperează în procesul de reglementare.

Musk deranjează UE și încalcă DSA prin mai multe postări „antisemite”

Elon Musk distribuia în octombrie, pe X, două pagini de dezinformare în contextul atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului, spun reglementatorii UE.

Mai departe, în noiembrie, Musk distribuia mesaje antisemite pe contul lui de X și le descria ca „The Actual Truth”.

Nu e la „primele” abateri. Anul trecut, American Jewish Committee, o organizație de advocacy, i-a cerut lui Musk să-și ceară scuze după ce a șters un tweet controversat care făcea o comparație satirică între premierul canadian Justin Trudeau și Adolf Hitler.

Musk își duce luptele cât e nevoie

În septembrie, Musk acuza Liga Anti-Defăimare de scăderea veniturilor din publicitatea din SUA pe X. Vânzările din reclame sunt încă în scădere cu 60% „în primul rând din cauza presiunii asupra agenților de publicitate” montate de ADL, după ce organizația a declarat că rapoartele de hărțuire și conținut extremist au crescut după ce Musk a preluat compania. 

Musk susține în continuare că e „pro libertatea de exprimare”, dar împotriva antisemitismului de „orice fel”.

Cu ce se ocupă Digital Services Act

DSA, care a intrat în vigoare abia în noiembrie 2022, solicită platformelor online mari, cum ar fi X, să reducă riscul dezinformarii și să instituie proceduri riguroase pentru a elimina discursurile instigatoare la ură, dar și să pună în balanță, simultan, libertatea de exprimare. Companiile găsite vinovate de încălcarea regulamentului riscă amenzi de până la 6% din veniturile lor anuale globale.