TikTok a anunţat miercuri că va deschide alte două centre de date europene, unul la Dublin, în Irlanda, şi unul în regiunea Hamar din Norvegia, pentru a consolida protecţia datelor utilizatorilor europeni.

TikTok a anunţat miercuri date despre Proiectul Clover, care, potrivit unui comunicat al companiei, va crea o enclavă europeană sigură pentru datele utilizatorilor din Marea Britanie şi Spaţiul Economic European.

„Având la bază modelul pentru securitatea datelor din SUA, TikTok îşi va îmbunătăţi măsurile de control pentru accesul la date prin introducerea de bariere de securitate. Acestea vor determina
accesul angajaţilor la datele utilizatorilor TikTok din Marea Britanie şi Europa, precum şi transferurile de date ale utilizatorilor europeni. Orice acces la date nu numai că va respecta legile privind protecţia datelor, ci va trebui să treacă mai întâi prin aceste bariere de securitate şi verificări suplimentare”, se arată în comunicat.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Pentru o mai bună supraveghere şi verificări independente în acest sens, TikTok a anunţat că va alege un partener european terţ pentru securitatea datelor. Acesta va supraveghea şi audita
comenzile şi protecţia datelor, va monitoriza fluxurile de date, va oferi verificări independente şi va raporta incidentele.

TikTok va colabora, de asemenea, cu părţi terţe pentru a încorpora cele mai recente tehnologii de îmbunătăţire a confidenţialităţii. Aceasta include, dar nu se limitează la, pseudonimizarea
datelor cu caracter personal, agregarea datelor şi un sistem cunoscut sub numele de confidenţialitate diferenţială.

„Pe lângă centrul său european de date din Dublin anunţat anul trecut, TikTok a confirmat astăzi alte două centre de date europene: un al doilea centru de date în Dublin şi al treilea în regiunea
Hamar din Norvegia. Acesta din urmă va fi alimentat cu 100% energie regenerabilă. TikTok a început deja să stocheze datele utilizatorilor TikTok europeni în Irlanda şi va continua să stochete datele utilizatorilor europeni local în 2023 şi în 2024. Odată finalizate, cele trei centre de date vor reprezenta locaţia implicită de stocare a datelor utilizatorilor TikTok europeni, cu o investiţie anuală de 1,2 miliarde de euro”, mai arată compania.

Conform acesteia, o echipă internă dedicată lucrează la Proiectul Clover încă de anul trecut, iar implementarea acestor măsuri noi în industrie va continua pe tot parcursul acestui an, dar şi în 2024.
Măsurile luate prin Proiectul Clover vor face ca TikTok să treacă de la îndeplinirea standardelor din industrie la stabilirea unui nou standard în ceea ce priveşte securitatea datelor în Europa.

„Proiectul Clover consolidează angajamentul nostru pe termen lung faţă de securitatea datelor în Europa şi ne va ajuta să garantăm că cei 150 de milioane de utilizatori care fac parte din comunitatea TikTok se bucură de protecţie şi securitate a datelor de top în industrie”, a declarat Theo Bertram, VP Public Policy & Government Relations – TikTok.

Noul centru de date din Norvegia va fi operat folosind 100% energie regenerabilă şi va beneficia de un climat mai rece pentru a folosi răcirea naturală şi a reduce PUE (eficacitatea utilizării energiei) şi pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică. De asemenea, va recicla căldura în exces, care va fi disponibilă ca resursă energetică pentru activităţi noi şi existente în zonele din jur.