Tesla conduce detașat în clasamentul producătorilor de mașini electrice la nivel global

Tesla conduce detașat în clasamentul producătorilor de mașini electrice la nivel global. În Statele Unite are o cotă de 64%. Principalul de peste ocean este Ford, care are doar 7% din cota de piață. Tesla a vândut în 2021,1 milion de unități. Concurenții sunt grupurile Volkswagen, SAIC și BYD.

Piața de electrice a avut o creștere de 109% în 2021. 15% din vânzările de mașini la nivel mondial în T3/2022 au fost electrice. 14% din acestea sunt Tesla.

China și Europa conduc în clasamentul vânzărilor de EV-uri în 2021, cu 50%, respectiv 35%. Statele Unite au doar 8%. În România Tesla are o cotă de piață de 7%. Pe plan local Dacia Spring este liderul cu 55%

Am discutat subiectul cu Valentin Dragu, fondator Grow Your Wealth.

„Din punctul meu de vedere, prin faptul că Tesla, având capacitatea de a scădea prețurile datorită profitului, margin of profit foarte mare pe care îl au, în această perioadă de așteptată recesiune în Statele Unite dar și în Europa și în China, cred că se va crea un gap din ce în ce mai mare între Tesla și următorii competitori. Trebuie să ținem cont de faptul că foarte mulți producători, dacă nu orice alt producător în afară de Tesla în momentul în care vinde un EV, de fapt pierde, nu are profit pe acel autoturism deoarece costul de producție este mult mai mare decât costul de vânzare.

Acești producători nu-și permit să scadă prețul, ceea ce face Tesla în momentul de față. Pe Tesla nu-i interesează atât de mult profitabilitatea în momentul de față, ci acapararea de cotă de piață cât mai mare și veți vedea că, odată cu intrarea în producție a modelului Cybertruck, odată cu scalabilitatea producției la fabrica de la Austin din Texas și de la Berlin, acest număr de mașini vândute va crește din ce în ce mai mult pentru Tesla.”, a povestit Valentin Dragu, fondator Grow Your Wealth.