Companiile din România se confruntă cu numeroase provocări în urma pandemiei de Covid-19 și pe fondul conflictului din Ucraina. Totuși, aproximativ jumătate dintre firmele care au participat la studiul realizat de Camera de Comerț Româno-Germană spun că „se descurcă bine”.

10% dintre respondenți cred că activitatea lor se va deteriora în următoarele 12 luni, în timp de 37,5%
consideră că evoluția economică va rămâne neschimbată – în aceeași perioadă. Sebastian Metz,
director general al Camerei de Comerț Româno-Germane vine cu detalii despre viitorul companiilor din România.

“Cifrele arată bine, pentru moment, dar cum va arăta viitorul? Aici imaginea este blurată, nu ne este foarte clar. Sunt riscuri mari, despre care am vorbit. Este încă un factor specific, creșterea dobânzii de referință. Asta va duce la scumpirea creditelor pentru companii. În ultimii 10 ani am observat că există foarte mulți bani disponibili. Vom susține afacerile, în speranța că vor rămâne profitabile și rentabile în viitor. Dar aceste resurse de finanțare devin din ce în ce mai scumpe. Iar investitorii vor privi situația cu mai mare atenție.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Toate aceste schimbări, fie că vorbim de cele climatice, de Green Deal, de fondurile europene sau de criza din Ucraina și efectele pe care le resimte Rusia, România poate și va profita de toate aceste schimbări. Dar trebuie să prindă oportunitățile.”, a declarat Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerț Româno-Germane.

Pe de altă parte, disponibilitatea companiilor de a realiza investiții rămâne ridicată. Peste 25% dintre companii planifică cheltuieli mai mari pentru investiții, față de 2021, iar peste 44% își vor menține aceleași obiective ca în anii trecuți. Pe ce ar trebui să mizeze antreprenorii în următorul an îți spune tot Sebastian Metz.

“Trebuie să ne digitalizăm, pentru că digitalizarea crește productivitatea, trebuie să fim mai sustenabili, altfel lucrurile nu vor merge în direcția dorită, nu vor fi finanțări. Nu-ți vei putea susține afacerea dacă nu este sustenabilă. Vorbesc despre proiecte de eficiență energetică sau alte măsuri care ar putea să ofere sustenabilitate companiei.

Și, nu în ultimul rând, aș vrea să recomand, pentru că lipsa de forță de muncă va deveni tot mai mare în viitor. Nu-ți concedia lucrătorii, investește în educație și în calificarea forței de muncă, pentru că nu poți să-ți crești productivitatea decât dacă ai oameni mai buni care lucrează pentru tine.”, a mai adăugat Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerț Româno-Germane.

Am discutat subiectul cu Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

“Datele pe care le văd în acest studiu sunt identice cu datele pe care le vedem și din studiul CONFIDEX, în sensul că, deși pespectivele de viitor sunt ușor de îngrijorat, totuși managerii români, cum am văzut din Confidex, sunt extrem de optimiști. În ultima perioadă noi am discutat cu foarte mulți investitori referitor la ce va urma în viitor și pe de o parte vedem o tendință de a amâna, de a împinge niște investiții.

Pe de altă parte, în schimb, atunci când întrebăm „Bun, și ce veți face cu banii? Că vedem toți că avem o inflație destul de mare atât în România, cât și în Europa, undeva în Uniunea Europeană se așteaptă undeva între 7% și 10%, ceea ce tot este o valoare istorică.” și partenerii noștri ne spun în acest moment că nu știu care dintre cele două opțiuni le vor avea – să piardă controlat o valoare a acestor bani prin inflație, adică să nu facă investiții în momentul acesta și să conserve valoarea banilor sau să investească acum, riscând ca o parte dintre investițiile pe care le fac acum să nu fie sustenabile, să nu treacă această criză.”, a povestit Andrei Cionca, CEO Impetum Group.