• Impact Hub Bucharest și Startarium lansează Startup Impact Lab.
  • E un program de susținere pentru start-up-uri.
  • Start-Up Lab vine cu oportunități de finanțare, coworking și mentori.
  • Selecțiile încep din 1 aprilie.
  • Peste 90% dintre startupuri eșuează.
  • 18,79% dintre antreprenori investesc în definirea produsului.
  • 16,52% direcționează resursele către optimizare.

Impact Hub Bucharest și Startarium lansează Startup Impact Lab, un program de susținere pentru start-up-uri.

Care poate veni cu sprijin pentru start-up-urile din orice domeniu care performează. Cu ce vine Startup Impact Lab? Cu oportunități de finanțare, coworking și mentori.

În procesul de selecție au prioritate start-up-urile care sunt în stadiile seed și growth, care au un model de business clar și un prototip în curs de validare. Start-up-urile au dificultăți când vine vorba de finanțare. Cele mai multe dintre ele folosesc resurse proprii pentru finanțare, și doar startupurile cu potențial ridicat atrag investiții tip angel sau venture capital, potrivit unui raport ROStartup.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Peste 90% dintre startupuri eșuează. Cele 10% care reușesc generează suficiente resurse pentru a sprijini întregul ecosistem, spune Oana Craioveanu, CEO & cofondator Impact Hub Bucharest.

Ce spune Oana Craioveanu, CEO & cofondator Impact Hub Bucharest pentru Aleph Business?

Cu ce oportunități vine Start-Up Impact Lab?

Așa cum ați semnalizat și dumneavoastră, în primul rând e prima dată când lansăm genul acesta de program, de laborator, mai degrabă, care își propune să ofere un sprijin continu. Pentru că noi derulăm diverse programe de accelerare și suport pentru antreprenori de 13 ani aproape, dar ce ne-am dat seama este că antreprenorii, fondatorii de startup-uri, ar avea nevoie ca acest sprijin să fie continu și nu determinat, cum e în cazul programelor.

Ne uităm cu precădere la startup-uri în etape de creștere, în etapă de seeds, adică au deja un MVP și o confinanțare inițială, sau early stage, care înseamnă că au un produs sau un serviciu dezvoltat și se concentrează mai mult pe atragere de clienți și validare în piață, sau chiar și growth, care înseamnă că au deja o atracțiune significativă, au început să genereze venituri și intră serios pe piață.

Ce ne propunem noi să le oferim, ca și în acest parteneriat între Impact Hub București și Startarium, e cum ați menționat și dumneavoastră. Acces de până la șase luni, în spațiu nostru de coworking gratuit la Impact Hub București, acces prioritar în funcție de eligibilitate în toate programele de accelerare pe care noi le avem programate pentru anul acesta.

Ele sunt menționate și în comunicatul de presă și sunt prezente și pe site-ul nostru. Sunt programe care se adresează green start-up-urilor, cum ar fi Clima Acceleratorul, femeilor la început de drum în domeniul agriculturii și agroalimentar, Empowering Women in Agri-Food este programul, cei care au soluții care se bazează pe tehnologie pentru copii și adolescenți, prin programul Innovators for Children, dar și un program dedicat femeilor antreprenoare, cum este She’s Next. Deci, încă o dată, le vom oferi acces prioritar în funcție de eligibilitate la aceste programe. Punem pe masă mentorat, cu experți locali și internaționali în diverse domenii care știm că le sunt de folos, marketing, vânzări, juridic și așa mai departe și nu în ultimul rând, oportunități de finanțare.”, spune ea.

Cum se înscriu companiile în acest program și cum se pot asigura că vor fi selectate?

Tot ce trebuie să facă este să se înscrie în formularul pe care îl regăsesc pe site-ul nostru, pagina dedicată de pe Impact Hub, și să completeze toate detaliile despre stadiul afacerilor și care sunt nevoile lor și de finanțare și nu numai. Locurile sunt limitate. Ele țin foarte mult inclusiv de spațiu de coworking pe care noi l-am gândit să-l punem la dispoziție acestei comunități pe care o începem și vom începe selecția începând cu 1 aprilie.

Dacă avem cerere mai mare și la un moment dat nu mai există locuri disponibile, vom construi, ne-am gândit, o listă de așteptare și, în funcție de cei care termină parcursul în program, se eliberează locuri și putem să luăm start-up-uri noi.”, adaugă ea.

Care sunt dificultățile companiilor când vorbim de acces la finanțare?

„Ele sunt în mare parte legate de obținerea de investiții pentru că antreprenorii sunt, în principiu, dependeni de fondurile proprii. La începutul business-ului, peste 60% în momentul în care înființează business-ul trebuie să pună fonduri proprii, dar chiar și în etapă de dezvoltare, aproape 20% dintre ei tot pe fondurile proprii trebuie să se bazeze. Lipsa accesului la capital, vă dați seama și știm cu toții, îți limitează creșterea, împiedică scalarea pe piețe internaționale și extinderea, în general, a modelului de business, care sunt niște priorități vitale, la urma urmei, pentru o economie competitivă. Noi am făcut un raport, o cercetare de piață in extenso pe acest subiect. Se numește Profil de antreprenor și este disponibilă în mediul online și pe pagina noastră.”, subliniază ea.