• John Ternus, în prezent inginer șef al diviziei de hardware de la Apple, ar putea deveni noul CEO al companiei, în locul lui Tim Cook.
  • Echipa executivă de la Apple e aproape neschimbată în ultimul deceniu.
  • Majoritatea conducătorilor vor fi înlocuiți cu persoane aflate deja în companie, potrivit Bloomberg.

Echipa de conducere a Apple e formată din executivi pe final de carieră. Tim Cook este, la 63 de ani, unul dintre cei mai vârstnici tech guys în funcția de CEO. Ceilalți componenți ai echipei manageriale sunt cam de aceeași vârstă. Urmează o remodelare la vârful companiei, scrie Bloomberg. Iar cei care vin în loc sunt aleși din interiorul companiei.

În concluzie, a doua cea mai mare companie din lume, după capitalizare, nu caută un înlocuitor doar pentru Tim Cook. Majoritatea liderilor de top de la Apple vor părăsi funcțiile pe care le dețin aproape concomitent.

John Ternus, actualul inginer șef al diviziei de hardware, are cele mai mari șanse de a veni în locul lui Cook. Devine deja tot mai prezent, ca figură reprezentativă a companiei. A fost și cel care a ținut discursul de după lansarea noului iPad, de săptămâna trecută.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Dar, dincolo de CEO, șefii diviziilor de inginerie, marketing, servicii sau finanțe sunt la fel de importanți pentru succesul companiei. Cine sunt candidații pentru funcțiile de conducere de la Apple?

Cine va conduce divizia de Operațiuni de la Apple?

Jeff Williams este COO din 2015. Este cu doi ani mai tânăr decât Cook și se apropie de final în funcția pe care o ocupă. Are și cea mai puternică bancă de rezervă. Dar, în pole position pentru prealuarea rolului este Sabih Khan, al doilea om în lanțul de comandă la Operațiuni.

Khan este deja în echipa de executivi ai Apple, din 2019, când i-a luat locul lui Jony Ive. Și este în prezent supervizorul întregului lanț de aprovizionare.

Cine va conduce echipa de Finanțe de la Apple?

Luca Maestri este CFO din 2014, la un an de la sosirea în companie. Un semn că a fost recrutat pentru a prelua poziția. În momentul de față nu există un pas similar în cadrul diviziei financiare. Dar Maestri îl susține pe actualul său vicepreședinte, Kevan Parekh.

Parekh nu este un nume sonor al Apple, dar este omul care îi raportează direct lui Cook în chestiuni importante legate de finanțe și vânzări. Recent a preluat responsabilitățile și biroul lui Saori Casey, care acum este CFO-ul Sonos.

Cine preia postul de consilier general?

Kate Adams venea la Apple în 2017 și este deja unul dintre cei mai vechi consilieri generali din istoria comapaniei. Este un rol destul de dificil, mai ales în contextul proceselor legate de respectarea reglementărilor, în care compania este implicată.

De obicei, în poziția de consilier general vine o persoană din afară. Dar Adams are doi adjuncți care ar fi capabili de a prelua funcția: Kyle Andeer și BJ Watrous.

Cine vine la marketing?

Greg Joswiak este șeful diviziei din 2020. Dar Bob Borchers, al doilea în lanțul de comandă, supervizează campaniile de marketing pentru toate produsele Apple. Dacă Joswiak ar fi să plece în viitorul apropiat, Borchers ar fi cel care i-ar lua locul, scrie Bloomberg.

Cine se ocupă de AI?

John Giannandrea, care e la Apple din 2018, conduce divizia de AI ca pe propria insulă. Cum noua tehnologie devine obsesia întregii industrii tech, rolul lui e acum mai important ca niciodată. Dar nu are un adjunct care l-ar putea înlocui. Postul a fost cumva creat special pentru Giannandrea. Dacă el pleacă, probabil întreaga divizie va ajunge sub controlul celor de la software engineering.

O altă posibilitate este să fie preluată de un conducător non-AI. Atunci, rolul îi revine vicepreședintelui Apple, Kevin Lynch.