România va deveni prima țară europeană dotată cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, sau SMR. Americanii de la NuScale Power și Nuclearelectrica au semnat un acord pentru amplasarea unei centrale cu reactoare SMR. Dar hai să vedem ce înseamnă mai exact reactoarele SMR.

“SMR sau reactoarele modulare de mici dimensiuni sunt reactoarele care generează 300 de MWe sau mai puțin. Proiectul nostru este un reactor de 77 MWe și fiecare modul se poate conecta cu alte module. Deci putem cupla 4, 6 sau 12 module care să genereze cantitatea de energie solicitată de client.”, a povestit Jose Reyes, CTO NuScale Power.

Construcția centralelor nucleare convenționale poate dura zeci de ani și poate costa miliarde de dolari. La noile centrale cu SMR, trebuie adăugat un coș și producția de electricitate poate începe.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

De altfel, reactoarele mici nu sunt ceva nou. Au fost proiectate încă din anii 1950, în mare parte pentru submarine și portavioane. Natura lor modulară înseamnă că SMR-urile vor fi mai puțin costisitoare și mai ușor de instalat.

“Suntem prima centrală nucleară comercială aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară, care nu are nevoie de o conexiune individuală la rețea. Iar asta e extraordinar, pentru că ne permite să lucrăm îndeaproape cu industria, de exemplu pentru producția de hidrogen. Unul dintre modulele noastre care lucrează cu un sistem de electroliză la temperaturi înalte, poate produce 50 de tone de hidrogen pe zi.”, a mai adăugat Jose Reyes, CTO NuScale Power.

Un reactor de 60 MW, de exemplu, ar putea fi suficient pentru a alimenta un oraș mare. Sunt suficient de portabile pentru fi instalate aproape oriunde. Iar CTO-ul NuScale spune că sistemele actuale de siguranță fac ca un eventual Cernobîl să fie aproape imposibil.

“În proiectul nostru, în cel mai negativ scenariu, reactoarele se vor închide singure, fără să fie necesar un operator, fără vreo sursă de energie și vor rămâne reci pe o perioadă nedefinită, fără să fie nevoie de adăugarea apei. E o premieră pentru centralele nucleare comerciale, care le face extrem de rezistente și de sigure.”, a declarat Jose Reyes, CTO NuScale Power.