Automobile Dacia conduce pen­tru al 7-lea an consecutiv în topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est, chiar dacă veniturile sale au înregistrat anul trecut o scădere de 26%, până la 3,8 miliarde de euro, potrivit clasamentului SEE TOP 100  realizat de SeeNews, un fur­ni­zor de ştiri de business cu sediul în Sofia.

În ceea ce priveşte profitul companiei, câştigurile s-au înjumătăţit până la 61 de milioane de euro în contextul în care producătorul auto a trebuit să oprească producţia mai bine de o lună pe fondul pandemiei de COVID -19. În plus, la fel ca alţi producători de maşini, Dacia s-a confruntat cu o gravă lipsă de semiconductori care au forţat compania să suspende producţia de mai multe ori.

Clasamentul acestui an cuprinde cincizeci şi două de companii din România, dintre care Automobile Dacia, OMV Petrom, OMV Petrom Marketing şi Lidl Discount se clasează în primele cinci locuri, cu venituri totale cumulate de 15,7 mld. euro.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

„Pentru prima dată de când SeeNews a început să publice clasamentul cu cele mai mari companii din Europa de Sud-Est, în urmă cu cincisprezece ani, distribuitorii şi retailerii au reuşit să depăşească sectorul petrolului şi gazelor, devenind lideri în ceea ce priveşte veniturile totale, profitul şi numărul de participanţi în clasament”, spune Nevena Krasteva, redactor-şef la SeeNews.

Ea apreciază că performanţa înregistrată în acest domeniu vine în urma unei creşteri puternice a comerţului electronic, generată de restricţiile de deplasare ale populaţiei în contextul pandemiei, de facilitarea plăţilor online şi de dezvoltarea a noi opţiuni de finanţare.

În ceea ce priveşte companiile de petrol şi gaze din SEE TOP 100, acestea au înregistrat o scădere cu un sfert a veniturilor combinate din cauza crizei economice, a reducerii preţurilor globale şi a interdicţiilor de călătorie, făcând ca acest sector să înregistreze cea mai mare pierdere din clasament.

În plus, trecerea globală la energia verde are un impact puternic asupra strategiilor de dezvoltare ale companiilor de petrol şi gaze, forţându-le să îşi diversifice activităţile.

În ansamblu, veniturile combinate ale celor o sută de companii mari din Europa de Sud-Est (SEE) au scăzut cu 7%, la 120 miliarde de euro în 2020, comparativ cu 129,3 miliarde de euro înregistrate de participanţi în clasamentul de acum un an, mai arată cea de-a 14-a ediţie a clasamentului SEE TOP 100, publicat luni de SeeNews.

Totuşi, în timp ce scăderea veniturilor celor mai mari companii din regiune a fost modestă, profitul combinat a scăzut cu un sfert la 3,5 miliarde de euro, anulând câştigurile pe trei ani, potrivit clasamentului SeeNews.

“În ciuda programelor de ajutor de milioane de euro, economiile din regiune au scăzut cu aproximativ 6%. În ţările unde turismul genera o mare parte din produsul intern brut, contracţia economică a fost cea mai severă, depăşind 15% în Muntenegru. Investiţiile străine directe, un factor important de creştere pentru regiune, au scăzut brusc şi ele. Totodată, şi întreruperea aprovizionării şi cererea redusă au afectat companiile locale şi principalii lor parteneri comerciali din străinătate”, menţionează analiza SeeNews.

SEE TOP 100 este un clasament anual al celor mai mari companii din Europa de Sud-Est după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2020. Acesta cuprinde, de asemenea, clasamente ale celor mai mari bănci şi ale celor mai mari asiguratori din regiune.