- Rio Tinto Group şi Glencore Plc încep discuţiile preliminare pentru o posibilă combinare a activităţilor lor cu scopul de a crea un gigant care să rivalizeze cu liderul de lungă durată al industriei, BHP Group, potrivit Bloomberg.
- Discuţiile încep încă de la sfârşitul anului trecut, dar în prezent nu sunt active, spun sursele.
- O posibilă fuziune între cele două companii ar reprezenta cea mai mare tranzacţie minieră din istorie.
Rio Tinto Group şi Glencore Plc încep discuţiile preliminare pentru o posibilă combinare a activităţilor lor, cu scopul de a crea un gigant care să rivalizeze cu liderul de lungă durată al industriei, BHP Group, potrivit Bloomberg.
Advertisment
Discuţiile încep încă de la sfârşitul anului trecut, însă, în prezent, nu sunt active, spun surse familiare cu acest subiect, neidentificate, având în vedere caracterul confidenţial al informaţiilor. Rio Tinto este a doua cea mai mare companie de minat din lume, cu o valoare de piaţă de circa 104 miliarde de dolari la începutul tranzacţiilor de vineri la Londra, în timp ce Glencore este evaluată la circa 56 de miliarde de dolari. BHP are o valoare de circa 126 de miliarde de dolari.
Fuziunea companiilor ar fi cea mai mare tranzacție minieră din istorie
Orice acord dintre cele două companii s-ar confrunta cu provocări complexe şi obstacole semnificative. Glencore deţine active importante în domeniul cuprului, într-un moment în care cei mai mari producători din lume caută să se extindă pe această piaţă, esenţială pentru tranziţia energetică. Totuşi, Glencore deţine şi o activitate considerabilă în domeniul cărbunelui, care probabil nu ar fi atractivă pentru Rio Tinto. Directorul executiv al Rio Tinto menționează în mod repetat reticenţa faţă de mega-tranzacţiile în cauză, pentru că cele două companii au culturi corporative extrem de diferite.
Titlurile zilei
Reprezentanţii Rio Tinto şi Glencore refuză să comenteze. Acţiunile Rio Tinto cresc cu 1,2%, în timp ce acţiunile Glencore au un plus de 2,2%.
Industria minieră este impulsionată de un val de tranzacţii în ultimii doi ani, în mare parte datorită dorinţei celor mai mari producători de a se extinde în sectorul cuprului.
Atât Glencore, cât şi Rio Tinto deţin unele dintre cele mai bune mine de cupru din lume. Cu toate acestea, Rio Tinto – la fel ca BHP – depinde încă în mare măsură de minereul de fier pentru a-şi susţine profiturile, într-un context în care expansiunea construcţiilor din China, care a durat decenii, se apropie de sfârşit, iar piaţa minereului de fier se află într-o perioadă de slăbiciune prelungită.