- Trump amână cu 75 de zile termentul limită de vânzare a TikTok în SUA.
- Trump: Am avut o înțelegere, dar a picat din cauza tarifelor.
- Trump: Dacă aș reduce tarifele, deal-ul e aprobat în 15 minute.
- FT: Un acord ar fi fost încheiat înainte ca Trump să anunțe tarifele.
- FT: Oracle, Blackstone și Andreessen Horowitz erau incluși în deal.
- O lege aprobată în 2024 obligă ByteDance să vândă TikTok în SUA.
- Cumpărătorul operațiunile TikTok din SUA trebuie să fie american.
- Atât SUA, cât și China, trebuie să accepte termenii planului.
- Trump: China nu e foarte fericită cu privire la tarifele anunțate.
- Amazon și fondatorul OnlyFans sunt interesați să cumpere TikTok.
- China aplică tarife de 34% la importurile de mărfuri din SUA.
- În trecut, Trump spune că scade tarifele dacă China vinde TikTok.
Vineri, 4 aprilie, Trump amână cu 75 de zile termenul limită pentru ca ByteDance să vândă divizia TikTok din SUA. Conform unei legi adoptată în 2024, operațiunile TikTok din SUA trebuie să aibă alt propietar, unul american, fie că e vorba de o persoană fizică sau de o companie. Dacă nu, aplicația e interzisă în SUA. Termenii vânzării aplicației trebuie să fie acceptați de ambele țări, atât SUA, cât și China.
Advertisment
Un acord ar fi fost încheiat, înainte ca Trump să anunțe miercuri tarifele vamale pentru fiecare țară în parte, iar TikTok trebuia să ajungă în mâinile unui consorțiu de investitori americani, inclusiv Oracle, Blackstone, și firma de capital de risc Andreessen Horowitz. Dar, fix din cauza acestor tarife, deal-ul pică, spune Trump.
„Am avut o înțelegere pentru TikTok, dar China a schimbat acordul din cauza tarifelor”, spune președintele SUA. El crede că aceste tarife vor duce, într-un final, la vânzarea operațiunilor TikTok în SUA.
„Dacă aș reduce tarifele, ar fi aprobat acordul în 15 minute, ceea ce arată puterea tarifelor”, spune Trump.
Titlurile zilei
Ce spune Sorin Anagnoste, prodecat FABIZ la ASE, pentru Aleph Business?
Ce se întâmplă cu TikTok în final? Crezi că vinde vreodată Guvernul chinez aplicația? Sau preferă să piardă cota de piață decât să dea algoritmul altcuiva?
„Niciodată nu cred că vor vinde. După cum știți, războiul se poartă pe două fronturi. Unul de hard power, putere tare, și unul de soft power. Cel de soft power înseamnă cum influențezi percepția oamenilor despre lucrurile din jur, despre guvernul tău, despre liderii tăi și despre societatea în general. Știm din războiul rece că sovieticii erau experți la tot ce înseamnă soft power, iar acum cu algoritmul TikTok poți influența părerile de vot ale candidaților, ale populației, la nivel global. Adică acolo unde este TikTok prezent. Și știm și noi foarte bine că ne-a afectat acest lucru în decembrie anul trecut. Din acest punct de vedere, nu cred că vor vinde vreodată, Guvernul chinez nu va vinde TikTok. Unu.
Doi. Cei de la Wall Street Journal spuneau că erau dispuși cei din China să negocieze o eventuală vânzare a TikTok, dar numai a entității din State, către un grup format din mai multe companii, au fost mai multe licitații, până și acum și Amazon s-a înscris, dar se pare că favoritul era cel de la Oracle. După cum se știe, Trump își recompensează miliardarii care l-au susținut în campanie, iar fondatorul, cofondatorul, Oracle, este unul dintre aceștia. Deci numai aceasta parte ar fi fost pusă pe masă. În ce condiții, cum, nu știu. Dar încă o dată, dacă nu au vândut ei acum 4-5 luni, nu cred că vor vinde nici pe viitor. Deci sunt foarte sceptic. Ar fi o surpriză șocantă pentru mine și alții ca mine, ca Partidul Chinezesc să vândă entitatea din State”, spune el.
În trecut, Trump a spus că e dispus să scadă tarifele aplicate Chinei dacă țara e de acord cu vânzarea aplicației. Reprezintă aceste tarife doar un avantaj în procesul lui Trump de a face deal-uri cât mai bune pentru țara pe care o conduce?
„Chiar dacă și-a dorit acest lucru, nu cred că a realizat. Cei de la Kyoto Institute adăugă că tariful mediu ponderat cu China este de fapt de 3%, nu de 60 și ceva la sută sau cât a ajuns într-un final la 34% redus. Eu folosesc o formulă greșită. În acea formulă, un anumit indice este greșit. Nu o să intru în detalii tehnice. Cine l-a consiliat în aceste privințe a făcut-o total eronat și ar trebui să nu mai aibă un loc de muncă. Revenind la ceea ce am zis, dacă în primă fază exista posibilitatea unei negocieri și se aștepta această negociere privind vânzarea TikTok, acum cu aceste noi tarife de 34% impuse Chinei, partea chinezească a ales să se retaliieze. Cum o să facă și alte țări, inclusiv din Europa, sunt discuții avansate în toate țările, din Europa, Canada, așa mai departe, să se retalieze. Adică, într-un final, ce își doriește Trump este să ajungă la masa discuțiilor cu fiecare țară și să aibă deal-uri prin care să reducă aceste deficite.
Se pare că Vietnam a fost prima țară care a reacționat, prima dintre marile țări țintite de aceste tarife, în care a zis că este dispus să fie, să aibă un tarif reciproc de 0%. Și înainte de aceasta, cu câteva zile înainte să se anunțe, au fost cei din Israel care, la fel, au renunțat la toate tarifele pe care le practicau pentru companiile din SUA.
Aș mai vrea să fac două observații aici. Ce nu ia în calcul deficitul comercial sunt drepturile de proprietate intelectuală. De exemplu, dacă folosești un soft, este foarte probabil că acel soft să aibă proprietate intelectuală în State și să plătești redevențe, taxe aferente de 1%, 2%, 3%, depinde. Și acestea sunt considerabile, pentru că cel mai mult capital, cea mai multă proprietate intelectuală brevetată și pentru care se plătesc azi trilioane, deci nu miliarde, ci trilioane, sunt către companiile din State. Deci acest lucru lipsește și o să se vadă”, spune el.
„Acum, ce cred eu că își dorește Trump de la aceste negocieri? Unu. Își dorește să aibă, de la aceste tarife, își dorește să aibă negociări cu fiecare țară și să arate că este succesul lui. Doi. Cred că își dorește să aducă o parte din industrie acasă. Este greu să aduci o parte din industria manufacturieră casă, nu mai sunt oameni, nu mai sunt capabilități, universități care să-ți asigure forța de muncă, școli profesionale, dar se poate face într-o oarecare măsură dacă punem la treabă roboți industriali. Deci se poate, să zicem 20% din tot ce este acum, se poate realist vorbind.
Al treilea lucru pe care îl emit unii oameni din echipa lui Trump este că ei își doresc să vadă și dependența de fluxurile de supply chain. Și-au făcut acest lucru în anii 80-90 cu Sematec și prin acest program cu Sematec și-au adus acasă o parte importantă din lanțul de chipuri. Este un studiu de caz de succes și dacă l-ar replica și pentru alte industrii probabil ar fi iarăși de succes. Cei de la Wall Street Journal veneau cu analize detaliate la un moment dat despre lanțul de supply chain și dependențele pe care armata americană le are de față de furnizori din China. Într-un eventual război asupra Taiwanului în care America probabil că va interveni, această dependență este crucială pentru că și rachetele și tot se termină după o săptămână, două, trei și atunci ai nevoie să ai constant astfel de resurse.
Al patrulea lucru pe care cred că și l-a dorit Trump prin această campanie de tarife este să aducă venituri în plus la buget. După cum știți, Guvernul său are cheltuieli de aproximativ șase trilioane de dolari pe an, iar veniturile sunt de aproximativ patru trilioane. Am rotunjit, nu sunt exact. Și încearcă prin două trilioane să aducă în felul următorul. Unu. Să vină din economii și tăieri de cheltuieli prin ceea ce fac cu Elon Musk și campania DOGE, Department of Government Efficiency. Și un trilion să vină din taxe suplimentare, din importuri. Să menționăm că exporturile Statelor Unite reprezintă aproximativ 11% din produsul intern brut, comparativ cu 43% din produsul intern brut al Germaniei și comparativ cu 20% din produsul intern brut al Chinei.
Deci lumea de ce reacționează? Pentru că lumea are nevoie de cumpărători, nu de vânzători. Vânzători sunt foarte mulți, după cum îi vedem, unii au superproducții și supraproducții, de cumpărători are nevoie lumea. Și cred că aceste patru puncte stau la baza politicilor haotice ale lui Trump, care nu cred că vor reuși decât într-o mică măsură. Dar pe termen scurt, vedem ce se întâmplă pe burse și, în general”, adaugă el.