• Companiile de stat devin entități publice, iar cheltuielile lor vor fi monitorizate de Ministerul Finanțelor.
  • Guvernul introduce măsuri de austeritate, inclusiv înghețarea salariilor și tăieri de cheltuieli de peste 2 miliarde de lei.
  • Bugetele unor ministere cresc semnificativ, în special pentru educație, sănătate și transporturi, în timp ce alte instituții primesc alocări reduse.

Guvernul pregătește schimbări majore în gestionarea finanțelor publice printr-un nou proiect de ordonanță de urgență, care prevede transformarea unor companii de stat în entități publice și monitorizarea cheltuielilor acestora direct de către Ministerul Finanțelor.

Totodată, primăriile, instituțiile și companiile publice vor primi un cod unic fiscal, iar măsura e menită să elimine discrepanțele și să asigure transparența angajamentelor financiare.

În paralel, autoritățile locale vor putea folosi excedentul bugetar din anii anteriori pentru plata creditelor, în condițiile în care Guvernul încearcă să echilibreze bugetul pentru 2025, ce țintește un deficit de 7%.

Titlurile zilei

Huawei lansează Pura X
RISCĂ MUSK SĂ PIARDĂ TESLA?
preia europa apărarea?
Meta Estate Trust efectuează exitul din proiectul The Lake Home
Aeroportul Heathrow își suspendă operațiunile din cauza unui incendiu
Apple este dată în judecată

Acest efort vine la pachet cu noi măsuri de austeritate, ce includ tăieri de cheltuieli de peste 2 miliarde de lei și înghețarea salariilor – dar nu pentru toată lumea. În timp ce unele instituții primesc bugete reduse, altele beneficiază de creșteri semnificative, iar anumite categorii de angajați, precum juriștii de la Finanțe și documentariștii de la SGG, vor avea salariile majorate cu 50%.

În acest context, politica fiscală a Guvernului pare să oscileze între restricții și excepții, ridicând semne de întrebare asupra priorităților economice pentru anul viitor.

Ce înseamnă modificarea statutului de entitate publică și cum se traduce asta în business? Ce spune Gabriel Biriș, partener la Biriș-Goran, pentru Aleph Business?

Sunt asemănătoare entităților publice în ceea ce privește controlul și stabilirea bugetului, însă acest lucru nu le modifică statutul juridic. Ele rămân în continuare regii autonome sau societăți pe acțiuni și se supun prevederilor Legii Societăților Comerciale”, spune el.

Singurele restricții apar pe partea bugetară, tocmai pentru a preveni excesele financiare observate recent în companiile de stat, cum a fost cazul RomSilva. În teorie, statul avea deja reprezentanți în consiliile de administrație, ceea ce îi permitea să monitorizeze situația și să controleze cheltuielile pentru a evita derapajele majore. Cu toate acestea, realitatea a demonstrat că acest control nu a fost eficient”, adaugă el.