- Piaţa de francize din România depășește 500 de concepte.
- Piața francizelor din România valorează 5,8 mld.€.
- 41% dintre francizele din România sunt în sectorul de retail.
- 30% dintre francizele din România sunt în HoReCa.
- 29% dintre francizele din România sunt în servicii.
- Francizele trec de la fast-food și haine la know-how, tech și servicii.
Piața francizelor din România e în plină expansiune. România are circa 500 de concepte de franciză în prezent, de la retailul alimentar și HoReCA până la servicii financiare și tehnologii inovative. Investiția într-o franciză poate fi o oportunitate atractivă pentru antreprenori.
Performanța financiară depinde de amplasare, strategie de marketing și management operațional, arată o analiză de profil. În ultimii ani însă, francizele trec de la „fast-food și haine” la „know-how, tech și servicii smart”. România se maturizează – oamenii vor siguranță, rețete testate și sprijin.
Advertisment
Ce spune, Valentin Anghel, fondator & CEO, AVBS Broker de Credite, pentru Aleph Business?
“Franciza este rampa de lansare perfectă pentru antreprenorii care vor să reducă riscurile și să accelereze succesul. În loc să pornești de la zero, preiei un model testat cu know-how, marketing și suport. În România, mari oportunități vin din faptul că francizarea este încă într-o etapă de pionierat — este loc de creștere accelerată, practic.
Sigur, apar și dificultăți, cum ar fi birocrația sau lipsa de educație antreprenorială, dar tocmai de aceea franciza oferă ghidare și stabilitate. Este ca un GPS într-o piață plină de sensuri giratorii. Noi, spre exemplu, în brokerajul de credite, am creat un soft cu inteligență artificială unic pe piață, prin care am automatizat procesul de ofertare al clienților și chiar întocmirea dosarelor de credit. Acest soft ne-a automatizat 90% din activitatea zilnică.“
Împreună sau separat, când vine vorba de franciza?
“Franciza este, prin definiție, un joc în echipă. Francizorul și francizații sunt ca un organism viu. Fiecare parte trebuie să funcționeze bine pentru ca întregul să prospere. Colaborarea între parteneri, schimbul de idei, soluții și susținerea reciprocă pot duce la rezultate remarcabile. Separat, poți merge la drum, dar împreună ajungi mult mai departe. Asta este forța rețelei.“
Titlurile zilei
Ce trebuie să știe și să facă antreprenorii care vor dezvoltare internaţională în franciză?
“Noi nu suntem dezvoltați internațional, dar, din punctul meu de vedere, franciza poate deveni pașaportul spre piețele internaționale — însă trebuie să fii pregătit. Trebuie să cunoști legislația locală, cultura consumatorilor și să găsești, evident, parteneri de încredere.
Nu se exportă doar un brand, ci un sistem care trebuie să se integreze armonios. De asemenea, trebuie să digitalizezi totul — de la traininguri la procese — pentru o scalabilitate reală. Franciza internațională este, din punctul meu de vedere, mai mult un maraton decât un sprint.“
În cât timp vine recuperarea investiției într-o franciză și care sunt trendurile pe domenii când vine vorba de francize, în 2025?
“Recuperarea investiției într-o franciză poate veni surprinzător de repede. Uneori în 6 luni, alteori în 2 ani, în funcție de domeniu și, evident, în funcție de implicare. De exemplu, noi avem francizați care și-au recuperat investiția chiar în primele 2-6 luni.
Pentru 2025, trendurile indică o creștere pe domenii precum educație financiară, inteligența artificială în servicii, sănătate, sustenabilitate și mâncare. Oamenii caută, nu știu, franciză cu suflet, dar și cu sistem corect de operare.“