• Nuclearelectrica începe colaborarea cu NuScale Power, anunță Virgil Popescu
  • Americanii vor amplasa la noi în țară prima centrală cu reactoare SMR din Europa
  • O centrală NuScale cu 6 module generează 462 Mwe

România pășește hotărât pe drumul independenței energetice. Asta și cu ajutorul centralei cu reactoare modulare de mici dimensiuni ce va fi amplasată la noi în țară până în 2028.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță începerea colaborării dintre Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power, singurii care au primit autorizare în Statele Unite pentru minireactoarele nucleare pe care le produc. NuScale începe anul ăsta procesul de fabricare a componentelor reactoarelor, în baza unui acord cu coreenii de la Doosan Enerbility.

“Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, şi România îşi va asigura inclusiv securitatea energetică”, spune Virgil Popescu. România ar deveni astfel prima țară din Europa care ar amplasa o astfel de centrală pentru a genera energie electrică. Însă minireactoarele nucleare nu sunt încă aprobate în regiune.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Cum arată viitorul României independente energetic? Am discutat acest subiect cu Radu Dudău, director al Energy Policy Group.

“Așa cum ați spus, este un design tocmai aprobat de Agenția de Reglementare Nucleară din Statele Unite, aprobarea s-a făcut la capătul unui proces extrem de laborios. E vorba de un design nou de reactor nuclear de mici dimensiuni, așa cum au mai fost folosite în deceniile din urmă în domeniul militar pentru submarine nucleare, portavioane și pe baze militare.

Dar vorbim de un design civil nou care a fost pentru prima dată aprobat în Statele Unite, al companiei NuScale și acest parteneriat cu Nuclearelectrica în baza unui acord guvernamental și a parteneriatului strategic dintre SUA și România promite multe pentru că este un tip de tehnologie nucleară foarte adecvat sistemului energetic al secolului XXI – reactoare mici care pot fi distribuite geografic, se fabrică în serie, în fabrică, mai repede, mai fiabil și, așa cum spune producătorul, la costuri mai mici, undeva, din ce am văzut cifrele prezentate de NuScale, la două treimi din costul unui reactor nuclear MW de capacitate instalată.”, a povestit Radu Dudău, director al Energy Policy Group.