• Nvidia este a treia companie din istorie care trece de pragul de 3.000 mld.$.
  • În ianuarie 2022, Apple era prima companie care marca borna, urmată de Microsoft, în ianuarie 2024.
  • Nvidia profită de pe urma boom-ului AI, în care companiile tech au nevoie de mii de procesoare pentru a-și antrena modelele AI.

Nvidia trece de pragul de 3.000 mld.$ capitalizare, după ultima ședință de tranzacționare. Cu un avans de 5,16%, acțiunea producătorului de cipuri ajunge la 1.224$/unitate. Iar compania urcă pe locul doi în topul capitalizării, la puțin peste 100 mil.$ în urma Microsoft. Top 3 este completat de Apple, care se menține și ea peste nivelul de 3.000 mld.$. Din ce în ce mai mulți investitori de pe Wall Street cred că Nvidia va conduce clasamentul capitalizării, în viitorul apropiat.

Nvidia a fost în centrul atenției în ultimii ani, în contextul boom-ului din AI. Dar vine după un shift de excepție, de care compania a știut să profite. Între noiembrie 2021 și octombrie 2022, acțiunea Nvidia avea un declin de 66%. Gamerii nu mai aveau nevoie de plăci grafice noi, cele din generațiile vechi le erau de ajuns. Iar companiile nu doreau să facă upgrade centrelor de date, potrivit Nasdaq.

Dar începutul lui 2023 schimba paradigma, odată cu avansul AI-ului generativ. Iar investitorii realizau că cipurile Nvidia sunt motorul revoluției AI. Modelele AI au nevoie de o putere de calcul imensă. Adică mii de GPU-uri. Un exemplu: pentru a antrena GPT-4, de la OpenAI, a fost nevoie de mai mult de 25.000 de cipuri Nvidia A100. La 10.000$ unitatea, sunt circa 250 mil.$ investiți. Iar ăsta e doar unul dintre modelele AI existente.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

De unde vine Nvidia și cum trece de 3.000 mld.$ capitalizare?

Compania n-ar fi ajuns aici fără CEO-ul Jensen Huang, care a intuit viitorul. Se întâmpla în 2013, când AI nu era viral. Lua atunci decizia de a dezvolta procesarea în paralel. Sau tehnologia prin care sarcini masive de calcul sunt sparte în calupuri mici și prelucrate concomitent. Când AI-ul generativ a strigat după ajutor, Nvidia era deja acolo.

În ultimii 10 ani, veniturile Nvidia creșteau cu 2.260%, iar profitul urca cu 11.530%. Asta aduce prețul acțiunii la o creștere de 27.900%, în ultimul deceniu. Creșterea exponențială duce la decizia de stock split 10:1, care se întâmplă vineri, după ședința de tranzacționare.

O analiză Bank of America arată că acțiunile companiilor care fac split au tendința să înregistreze un avans de 25%, în medie, în următorul an.

În ultimele luni, investitorii încep să pună la îndoială puterea de tracțiune a AI-ului. Dar rezultatul i-ar putea costa. Una dintre cele mai reținute estimări arată că piața AI-ului generativ ar putea ajunge la 1.300 mld.$ până în 2032, potrivit Bloomberg Intelligence. Cathie Wood, de la Ark Invest, este mai încrezătoare: 13.000 mld$. Probabil adevărul e undeva la mijloc, dar adevărul este că nu putem ști sigur cât va crește piața de AI.

Dar știm un lucru: marile companii din tech se luptă să dezvolte un cip care să bată tehnologia Nvidia. Iar Nvidia nu lasă garda jos. A investit 8,7 mld.$ în dezvoltare, anul trecut, sau 14% din venituri.

De menționat că pragul de 3.000 mld.$ în capitalizare este arbitrar, potrivit analiștilor Nasdaq. E întotdeauna indicat să analizezi rezultatele financiare și operaționale ale companiei. Evaluarea la care Nvidia a ajuns în ultimii ani este inconfortabilă pentru mulți investitori. Acțiunea se vinde la un EPS de 72X și o rație P/S de 38.