• Norofert termină 2024 cu un profit de 3 mil. lei.
  • Norofert are venituri de 45 mil. lei în 2024, +12% an/an.
  • Acţiunile NRF cresc cu 16,5% astăzi, până la 3,2 lei pe unitate.
  • În 2025, Norofert vrea să deschidă o fabrică în Brazilia.

Norofert, principalul producător de inputuri organice şi furnizor de biotehnologie pentru agricultură, trece pe profit de 3 mil. lei în 2024.

Au fost doi ani de coșmar în agricultura din România, când, indiferent ce ai fi făcut, ieșeai foarte șifonat”, spune Marius Alexe, membru în Consiliul de Administrație al companiei. „După primul an de coșmar, 2023, am decis să schimbăm tot. Surpriza pentru mulți este că am și reușit”, mai zice el.

În 2024, compania deschide o fabrică în SUA. În 2025, urmează una în Brazilia.

Titlurile zilei

Trump impune tarife comerciale reciproce pentru zeci de țări
Acțiunile Apple și Nvidia scad după anunțul lui Trump
Piețele globale scad puternic
Isărescu: economiile se schimbă din cauza crizelor
CUM SE MIȘCĂ BVB?
ROBOR la 3 luni scade la 5,89%

Ce spune Marius Alexe, membru în Consiliul de Administrație al Norofert, pentru Aleph Business?

Care au fost cele mai mari provocări în ultimii ani, ce ai învățat din ele și care sunt țintele și planurile companiei pentru 2025?

„Cum am spus, ultimii ani au fost foarte, foarte grei și pentru industria agricolă. În primul rând, în 2023, a fost aceea invazie de grâu ucrainian în care prețul grâului și în general al tuturor produselor agricole a scăzut sub costul de producție. A fost un fel de lebădă neagră. Nu se aștepta nimeni și fermierii au trebuit să vândă în pierdere iar asta a decapitalizat masiv fermierii români, fiind oricum slab capitalizați, de multe ori e plata produselor inputurilor, adică a benzinei, motorinei, semințelor, îngrășământurilor agricole se face la cultură, practic la 300 de zile. Asta dacă mai există o cultură. În 2024 această cultură a fost foarte slabă, a fost o secetă groaznică și deja era al doilea an prost.

Dacă e să învățăm ceva, am învățat faptul că nu e bine să ai, cum se spune în business, toate ouăle în același coș. Noi eram foarte dependenți de România, iar România este o țară, cum era și acel slogan din turism, mereu surprinzătoare. În România depinzi foarte mult de vreme. Nu avem irigații, depinzi foarte mult de politică, care te poate trezi că dă o ordonanță peste noapte care îți afectează masiv business-ul. În România nu avem acea predictibilitate. Fermierii se pot credita foarte greu. Sunt foarte multe probleme. Ar trebui să ne diversificăm și să încercăm să ieșim pe piețe externe. Din fericire, iată că am și reușit și nu am reușit oriunde. Am reușit în Statele Unite ale Americii. Asta ne confirmă că avem produse bune. După acest succes cu America, au venit cei din Brazilia la noi să deschidem o fabrică acolo, ceea ce vom face în 2025”, spune el.