• Compania minieră Anglo American vrea să vândă unitatea de diamante, scrie Bloomberg.
  • „O modalitate de a ieși din aceste ape tulburi ar fi pur și simplu să vândă De Beers”, scrie Erez Rivlin, analist de piață și consultant în minerit.
  • De Beers este deținută în proporție de 85% de Anglo American și 15% de guvernul din Botswana.

Anglo American ia în considerare posibilitatea de a renunța la unitatea de diamante De Beers, scrie Bloomberg. Vânzarea însă nu e una ușoară.  

Compania a refuzat propunerea de preluare din partea rivalului său, BHP. Spune că oferta este contrară intereselor acționarilor.

Oferta celor de la BHP? 39 de miliarde de dolari.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Totuși, Anglo American spune nu.

„Propunerea BHP este oportunistă și nu reușește să evalueze perspectivele Anglo American”, spune Stuart Chambers, președintele Anglo. „Structura propusă este, de asemenea, extrem de neatractivă, creează o incertitudine substanțială și un risc de execuție suportat aproape în întregime de Anglo American, de acționarii săi și de celelalte părți interesate”.

De ce vrea Anglo American să renunțe la De Beers?

Compania a remarcat o scădere de 94% a profiturilor anul trecut.

Prețurile pentru diamantele brute au scăzut de la un boom provocat de o pandemie, în timp ce pietrele artificiale revoluționează industria.

O tranzacție între Anglo și BHP ar fi a doua achiziție majoră a BHP în aproximativ un an, după ce a cumpărat compania minieră de cupru Oz Minerals în 2023.

Anglo deține mine de cupru în țări precum Africa de Sud, Chile și Peru. Cuprul reprezintă 30% din producția sa totală.

În ianuarie, De Beers a operat una dintre cele mai abrupte reduceri ale prețurilor la diamante din ultimii ani. O lună mai târziu, Anglo American a depreciat valoarea unității cu 1,6 miliarde de dolari.

Directorul general al De Beers, Al Cook, spune că, deși se așteaptă ca piața diamantelor să își revină în acest an, va fi un proces gradual.

Există o altă amenințare: diamantele lab-grown.