- NASA caută soluții pentru misiunea Mars Sample Return, din cauza costurilor estimate 11 miliarde de dolari, scrie The New York Times.
- Aducerea mostrelor ar putea fi amânată până în 2040, cu 10 ani mai târziu decât și-au propus ei.
- Decizia NASA asupra misiunii Mars Sample Return pune presiune pe Jet Propulsion Laboratory, care se confruntă deja cu reduceri bugetare și concedierea a peste 600 de angajați și contractori în acest an.
NASA anunță că va solicita propuneri din partea industriei aerospațiale și a centrelor NASA pentru a găsi modalități mai ieftine și mai rapide de a aduce pe Pământ mostre de roci și sol marțian, prin misiunea Mars Sample Return (MSR). Decizie vine ca urmare a creșterii costurilor estimate ale proiectului până la 11 miliarde de dolari și a întârzierilor care ar putea amâna returnarea mostrelor până în 2040.
Advertisment
Ce soluții va găsi NASA?
NASA are limitări bugetare care implică situații în finalizarea misiunilor.
Costurile estimate pentru MSR cresc de la 5-7 miliarde la 8-11 miliarde de dolari, iar o analiză independentă arată că există o probabilitate aproape nulă ca mostrele să fie returnate până în 2033 cu arhitectura actuală.
Titlurile zilei
Agenția spațială speră că implicarea industriei private și a centrelor NASA va genera soluții inovatoare, bazate pe tehnologii deja testate, care să permită reducerea costurilor și a complexității misiunii.
SpaceX și-a exprimat deja interesul. Elon Musk sugerează că racheta Starship ar putea aduce o cantitate mare de mostre marțiene în circa cinci ani.
În același timp, China înregistrează progrese cu propria misiune de returnare a mostrelor, cu o arhitectură mai simplă, care ar putea fi lansată în 2028 sau 2030. Deși mostrele colectate de China ar fi mai puțin diversificate, există riscul ca aceasta să devină prima țară care aduce roci marțiene pe Pământ. Prin rezultatul pozitiv, China ar lua poziția de lider a SUA în explorarea spațială.