Ministerul Energiei a publicat joi un proiect de hotărâre de Guvern care stabileşte vânzarea către salariaţii OMV Petrom a unui pachet de acţiuni reprezentând aproape 1% din capitalul social al companiei, deţinut de statul român, la preţul de 0,215 lei/acţiune.
Advertisment
Potrivit Ziarului Financiar, acţiunile OMV Petrom sunt cotate vineri la BVB la 0,46 lei/acţiune.
Proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Energiei pune în aplicare o decizie din 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1442/2/2015 prin care Guvernul României a fost obligat să adopte o hotărâre pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor OUG 49/1997, modificată prin OG 55/2003, în vederea vânzării de acţiuni ale OMV Petrom până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ la care au fost vândute acţiunile în cadrul procesului de privatizare.
Titlurile zilei
În acest sens, ministerul propune vânzarea direct către angajaţii OMV Petrom a 382.103.818 acţiuni nominative, dematerializate, emise de companie, reprezentând 0,999% din valoarea de capitalul social înregistrat la data de 23.07.2004, data semnării contractului de privatizare cu OMV Austria.
La momentul privatizării, OMV Petrom avea un capital social de 3,82 miliarde lei. În prezent, compania are un capital social de 5,6 miliarde lei şi 56,6 miliarde acţiuni emise, ceea ce înseamnă că pachetul scos la vânzare de stat reprezintă 0,67% din capitalul social actual al OMV Petrom.
„Vânzarea acţiunilor se realizează la acelaşi preţ/acţiune cu care acţiunile emise de societate s-au vândut către investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 0,0525 Euro conform hotărârii Adunării Generale Extraordinare a S.C. <Petrom> – S.A. Bucureşti din 14.09.2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv la preţul de 0,2158 lei/acţiune”, se precizează în proiectul de HG.
Acţiunile pot fi cumpărate de angajaţi care aveau contract individual de muncă în vigoare la data semnării Contractului de privatizare cu OMV Austria, respectiv la data de 23 iulie 2004.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG, implementarea acestuia va avea ca efect diminuarea sumelor vărsate la bugetul statului cu titlu de dividende şi încasarea pe termen scurt şi mediu a unor sume reprezentând contravaloarea acţiunilor vândute, iar ca efect secundar diluarea unor drepturi corespunzătoare calităţii de acţionar a statului român, prin Ministerul Energiei.