Giganţii tech se pregătesc de disponibilizări masive: Facebook, Instagram şi WhatsApp sunt gata să renunţe la peste 10.000 de locuri de muncă pentru reducerea costurilor.

Meta Platforms, care deţine Facebook, Instagram şi WhatsApp, a declarat miercuri că va renunţa la 13% din forţa sa de muncă, adică la peste 11.000 de angajaţi, într-una dintre cele mai mari concedieri din domeniul tehnologiei din acest an, anunţă Reuters.

Compania spune că se luptă cu creşterea costurilor şi cu o piaţă publicitară slabă.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Reducerile ample de locuri de muncă, primele din istoria de 18 ani a Meta, urmează miilor de disponibilizări de la alte mari companii de tehnologie, inclusiv Twitter, deţinută de Elon Musk, şi Microsoft.

Boom-ul pandemic care a impulsionat companiile de tehnologie şi evaluările acestora s-a transformat în acest an într-o cădere, în contextul unei inflaţii ridicate şi al creşterii rapide a ratelor dobânzilor.

“Nu numai că comerţul online a revenit la tendinţele anterioare, dar recesiunea macroeconomică, concurenţa crescută şi pierderea publicităţii au făcut ca veniturile noastre să fie mult mai mici decât mă aşteptam”, a declarat directorul general Mark Zuckerberg într-un mesaj adresat angajaţilor. “Am înţeles greşit şi îmi asum responsabilitatea pentru asta”.

Zuckerberg a subliniat necesitatea de a deveni mai eficientă din punct de vedere al capitalului şi a declarat că societatea va transfera resurse către “domenii de creştere cu prioritate ridicată”, cum ar fi zona inteligenţei artificiale, platformele de anunţuri şi de afaceri, precum şi proiectul de metavers.

Meta a declarat că intenţionează, de asemenea, să reducă cheltuielile discreţionare şi să extindă îngheţarea angajărilor până în primul trimestru.

Acţiunile companiei, care au pierdut mai mult de două treimi din valoare, au crescut cu aproximativ 3% în tranzacţiile de dinainte de deschiderea pieţei.