După invadarea Ucrainei, mai mult de 400 de mari companii internaționale și-au suspendat operațiunile din Rusia, și-au redus activitatea, au întrerupt investițiile sau au plecat definitiv. Altele refuză să iasă din Rusia sau să limiteze operațiunile. Instituții bancare ca Raiffeisen, Credit Suisse sau Societe Generale operează în continuare în Rusia. Acer, Asus sau Lenovo sunt în aceeași situație.

Francezii de la Auchan, Decathlon sau Leroy Merlin refuză ieșirea de pe piața din Rusia, sub pretextul că predarea activelor existente va consolida economia Rusiei, în loc s-o destabilizeze.

„Aceste bunuri sunt acolo, nu le voi da gratuit domnului Putin. Pentru că asta ar însemna să pleci astăzi.”, spune CEO-ul companiei petroliere franceze Total Energies.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

S-au grăbit giganții care au plecat deja din Rusia? Sau companiile care refuză încetarea activității sunt, mai degrabă, lacome, așa cum acuză regimul de la Kiev? Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

“Dincolo de războiul militar care există acum în Ucraina și la care participă indirect și lumea occidentală, ideea sancțiunilor și a plecării din Rusia nu arată o unitate. Și vedem că blocul european, care este expus mai mult spre Rusia decât este America sau blocul anglo-saxon, a decis că nu este în interesul lor să plece din Rusia. Și atunci fiecare își găsește un anumit motiv. Dacă ne uităm pe lista companiilor care au rămas și au decis să rămână, sunt compania Total, care este principalul producător francez de oil, vedem compania Auchan, care este prezentă și în România, sau Leroy Merlin sau Decathlon. Sunt și companii germane care au rămas acolo, deci este o luptă la cuțite între Europa occidentală și blocul anglo-saxon, format din Marea Britanie și America. Lupta continuă dincolo de acest război militar.

Bineînțeles că fiecare încearcă să-și găsească o portiță deschisă în care ei să știe că, la un moment dat, fie că este peste un an, peste doi sau peste 10 ani, acțiunile se vor ridica. Și atunci rușii vor ține minte cine a fost cu ei, cine a fost împotriva lor.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.