Managerii se aşteaptă în perioada ianuarie-martie la o relativă stabilitate a activităţii şi a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, în paralel cu creşterea accentuată a preţurilor în comerţ, potrivit anchetei de conjunctură realizată de INS.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%) şi a numărului de salariaţi, în timp ce preţurile produselor industriale vor creşte (sold conjunctural +32%), relatează ZF.

În construcţii, volumul producţiei se va reduce (sold conjunctural -9%), în paralel cu scăderea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, managerii preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +39 %).

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

În sectorul comerţ cu amănuntul, estimările pentru următoarele trei luni arată o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra de asemenea o scădere moderată (sold conjunctural -9%). În plus, angajatorii prognozează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%) şi majorarea accentată a preţurilor (sold conjunctural +46%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Managerii din domeniu cred că preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +24%).