Managerii se aşteaptă în perioada ianuarie-martie la o relativă stabilitate a activităţii şi a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, în paralel cu creşterea accentuată a preţurilor în comerţ, potrivit anchetei de conjunctură realizată de INS.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%) şi a numărului de salariaţi, în timp ce preţurile produselor industriale vor creşte (sold conjunctural +32%), relatează ZF.

În construcţii, volumul producţiei se va reduce (sold conjunctural -9%), în paralel cu scăderea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, managerii preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +39 %).

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

În sectorul comerţ cu amănuntul, estimările pentru următoarele trei luni arată o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra de asemenea o scădere moderată (sold conjunctural -9%). În plus, angajatorii prognozează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%) şi majorarea accentată a preţurilor (sold conjunctural +46%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Managerii din domeniu cred că preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +24%).