- Consumul mondial de vin scade cu 12% de la vârful atins în 2007.
- Valoarea podgoriilor e în declin din cauza consumului scăzut de vin.
- Generaţiile tinere îşi schimbă preferinţele către alte băuturi.
- Generaţiile tinere reduc consumul de alcool.
- Mulți producători renunță la vița de vie și cultivă legume sau măslini.
- Pivniţa Savu produce 100.000 de litri de vinuri.
- Din această producţie, crama îmbuteliează 40.000 de sticle.
Valoarea podgoriilor scade semnificativ în ultimul an din cauza ofertei excedentare de vin şi a scăderii consumului global, scrie ZF.
Advertisment
Financial Times scrie că unii producători de vinuri sunt atât de descurajaţi încât trec de la cultivatul viței la legume sau chiar plantaţii de măslini. Iar unii cedează terenurile pentru proiectele de panouri solare.
Motivul principal este că tinerii, mai ales cei de până în 28 de ani, nu mai beau vin.
Titlurile zilei
În Franţa, Generaţia Z bea aproximativ jumătate din cantitatea de vin pe cap de locuitor în comparaţie cu generaţia Millennials.
Ce spune Sergiu Savu pentru Aleph Business?
„Într-adevăr, tinerii au alte aplecări când vine vorba despre alcool sau despre vinuri. Asta cumva este și vina industriei, pentru că a fost prezentat vinul întotdeauna ca ceva elitist, o băutură pentru cunoscători care necesită un anumit ritual, iar tinerii nu mai au răbdarea de a parcurge acel ritual de a consuma un vin. Ăsta ar fi unul dintre argumente, să spun așa. Pe lângă asta, este și ceva psihologic. De când suntem tineri, suntem atrași, suntem mai sensibili pentru aromele puternice, aromele aromate, fructate, cum sunt cocktailurile, sucurile, băuturile pe bază de alcool foarte aromate și tinerii, firește că au făcut tranzitul direct spre acele băuturi. Pe când vinurile seci, cu danin, cu aciditate, cu mineralitate, acestea cer un gust educat. Ele pot părea pentru generația Z mult prea aspre, acide, ciudate, comparativ cu sucurile sau cocktailurile cu care suntem obișnuiți, pentru că și eu mă încadrez tot în aceeași generație. Pe lângă asta, marketingul băuturilor dulci este mult mai adaptat tinerilor. Culori atrăgătoare, etichete jucăușe, campanii sociale relaxante, care ne duc spre o viață chill, asocierea cu petrecerea, festivalul, muzica, dansul, prea puțin vin se consumă în astfel de evenimente în ultima perioadă. Și pe lângă asta, studiile au demonstrat că chiar în chemical sense, o revistă de publicație în acest domeniu, că tinerii între 18 și 25 de ani au cumva un prag mai scăzut de toleranță la amăreala. Amăreala este dată de multe ori de daninurile din vinuri, preferă gusturile hedonice, fructate, puțin acide, aromate și cumva resping tot ce este vin cu structură complexă, note reductive, oxidative, așa cum sunt vinurile de mare clasă, să spun așa. Industria trebuie să se adapteze și o face. Vedem niște trenduri interesante din lumea noua vinurilor, din emisfera sud, zic că vorbim despre Noua Zeelandă, Africa de Sud, care încep să producă niște vinuri fructate, aromate, parfumate, cu un rest de zahăr mai ridicat. Dacă până acum era consumat doar vinul sec, adică era considerat ca fiind vinul tractor, acum vinurile demiseci încep să domine piața”, afirmă Sergiu Savu, pentru Alpeh Business.
Ce soluții au podgoriile pentru a diminua pierderile din cauza consumului în scădere la nivel global?
„Am văzut în ultima perioadă și în România vinuri care sunt făcute gata șpriț, există șpriț în doză sau anumite combinații de vin cu alte băuturi, frizante sau aromate, tocmai ca să încercăm să îi aducem pe tineri spre vin, pentru că vinul este una dintre cele mai, de fapt, cea mai sănătoasă băutură alcoolică obținută prin fermentație și este absolut sănătoasă a fi consumată, bineînțeles, nu în cantități foarte mari. Trebuie să fim atenți să introducem tinerii gradual în cultura aceasta a vinului, dându-le vinurile pe care astăzi s-ar putea să-i atragă și pe urmă să-i ducem spre partea aceea de vinuri corecte, cum industria le consideră corecte. Și peste 20-30 de ani, cei din generația Z o să vedeți că s-ar putea să consume vinuri seci și așa cum consumă cei de vârstă a doua astăzi”, continuă el.
Ce trebuie să facă un antreprenor pentru a reuși în acest business?
„Trebuie să facă de toate. Există provocări din toate părțile, mai ales economic, fiscal, pentru că lucrând cu alcool avem destul de multe responsabilități și fiind un antreprenor încerci să-ți optimizezi cât de bine poți costurile, și atunci trebuie să te implici și tu personal în fiecare departament al business-ului să încerci să faci cât mai bine. Tot ce pot să spun este că trebuie să fim optimiști și să credem că vom ajunge într-un punct în care lucrurile vor merge de la sine și nu vor mai exista atât de multe schimbări, pe cum există astăzi, de la lună la lună, sigur”, încheie Sergiu Savu.