• Cei mai mari zece producători de pantofi și genţi aduc României afaceri de 1,8 mld. lei anul trecut, cu 5.000 de salariaţi, scrie ZF.
  • Cel mai important actor din această piaţă este compania Somarest, deţinută de gigantul LVMH, liderul pieţei de lux din lume.
  • Succesul României în atragerea acestor investiții se datorează mai multor factori.

România a devenit în ultimii ani o destinație atractivă pentru producția de pantofi și genți de lux, iar nume precum Louis Vuitton, Gucci și Prada au urcat în topul celor mai mari producători din România, scrie ZF. Acest lucru arată că industria de profil din țară atinge un nivel de calitate și competitivitate care a atras atenția marilor case de modă internaționale.

Cel mai important actor din această piaţă este compania Somarest, deţinută de gigantul LVMH, liderul pieţei de lux din lume, ce are în portofoliu, printre altele, brandul Louis Vuitton. Istoric, pe piaţa de producţie de haine şi încălţăminte din România, activau firme care lucrau în lohn pentru marile branduri mass market sau de lux. Puţine erau grupurile care au fabrici proprii local.

Cine sunt cei mai mari producători de pantofi şi genţi din România?

Prezența brandurilor de lux în fabricile românești a adus numeroase beneficii, de la crearea de locuri de muncă și transferul de know-how, până la creșterea exporturilor și a vizibilității României pe harta modei globale. Louis Vuitton produce pantofi în fabrica Somarest din Cisnădie, Sibiu, unde sute de muncitori români realizează manual încălțăminte pentru cel mai valoros brand de lux din lume.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

La Cluj, sunt fabricate articole sub brandurile Gucci, Miss Sixty și Fornarina. Alte nume internaționale care și-au mutat o parte din producție în România sunt Prada, Dolce & Gabbana, Max Mara, Furla, Tosca Blu, Nero Giardini sau Tod’s.

Succesul României în atragerea acestor investiții se datorează mai multor factori, precum tradiția și măiestria în producția de încălțăminte, forța de muncă calificată și costurile competitive. Proximitatea față de piețele occidentale și facilitățile fiscale oferite de stat au contribuit la decizia marilor branduri de a-și reloca o parte din producție în România.

Prezența producătorilor de lux a impulsionat și dezvoltarea unor branduri autohtone de încălțăminte și genți, care au reușit să se impună prin calitate și design pe piața internă și chiar la export. Exemple în acest sens sunt Marelbo, Benvenuti sau Tanna, care realizează produse din piele naturală.

Prezența unor giganți precum Louis Vuitton, Gucci și Prada în topul producătorilor de încălțăminte și genți din România reflectă potențialul și atuurile industriei locale. Este o oportunitate pentru România de a-și consolida poziția pe harta modei globale și de a atrage noi investiții în acest sector. Totodată, prezența acestor branduri de lux reprezintă o confirmare a calității și măiestriei producătorilor români.