Încă un gigant părăseşte Rusia: Mercedes-Benz vinde acţiunile

Încă un gigant părăseşte Rusia: Mercedes-Benz pleacă din ţară şi vinde acţiunile filialelor sale industriale unui investitor local.

Mercedes-Benz a declarat miercuri că se va retrage de pe piaţa rusă şi va vinde acţiunile filialelor sale industriale şi de servicii financiare unui investitor local, scrie Reuters.

Nissan a înregistrat luna aceasta o pierdere de 687 de milioane de dolari în urma cesionării afacerilor sale din Rusia unei entităţi de stat pentru un euro, reflectând o mişcare anterioară a Renault, care şi-a vândut participaţia majoritară în Avtovaz din Rusia pentru o rublă.

Mercedes-Benz Rusia a declarat că acţiunile filialelor locale vor fi vândute lanţului de dealeri auto Avtodom.

Directorul financiar al Mercedes, Harald Wilhelm, în timp ce prezenta rezultatele celui de-al treilea trimestru, a declarat că nu se aşteaptă ca tranzacţia să dea naştere la alte efecte semnificative în ceea ce priveşte profitabilitatea şi poziţia financiară a grupului, în afara celor raportate în trimestrele anterioare.

„Finalizarea finală a tranzacţiei este supusă aprobării autorităţii şi implementării condiţiilor convenite prin contract”, a adăugat el.

Atât Nissan, cât şi Renault au inclus clauze de răscumpărare pe şase ani. Cotidianul rus Vedomosti a citat o sursă care a declarat că tranzacţia cu Mercedes ar putea include o clauză similară.

Un purtător de cuvânt al Mercedes a declarat că participaţia de 15% deţinută de companie la producătorul rus de camioane Kamaz nu va fi afectată de tranzacţia preconizată şi ar trebui să fie transferată către Daimler Truck în acest an, aşa cum era planificat.

Avtodom a declarat că va selecta un partener tehnologic pentru a continua să opereze facilităţile de producţie din zona industrială Esipovo, la nord-vest de Moscova, unde Mercedes-Benz are o fabrică.

„Principalele priorităţi în convenirea termenilor tranzacţiei au fost maximizarea îndeplinirii obligaţiilor faţă de clienţii din Rusia, atât în ceea ce priveşte serviciile post-vânzare, cât şi serviciile financiare, precum şi păstrarea locurilor de muncă ale angajaţilor din cadrul diviziilor ruseşti ale companiei”, a declarat Natalia Koroleva, CEO al Mercedes-Benz Rus, într-un comunicat.

Mercedes a suspendat producţia în Rusia la începutul lunii martie.

Asociaţia Întreprinderilor Europene (AEB) a declarat că 9.558 de vehicule Mercedes au fost vândute în Rusia în perioada ianuarie-septembrie, în scădere cu 72,8% faţă de anul precedent.