• Holdingurile au o cifră de afaceri de 1,25 miliarde lei în 2023.
  • Holdingurile din Romania au profit de 4,87 mld.lei în 2023.
  • Profitul mediu per holding se apropie de 1 milion de euro.
  • Din 2014 până în 2023, profitul crește de peste 50 de ori.
  • Cheltuielile totale ale holdingurilor sunt de 3,39 miliarde lei.
  • Impozitul pe venitul salarial ajunge la circa 9 milioane lei pe an.
  • Contribuțiile sociale se ridică la aproximativ 33,4 milioane lei anual.
  • 1.844 de firme sunt încadrate la CAEN 6420.
  • 60% dintre holdinguri sunt în București.
  • În 2023, numărul total al angajaților din holdinguri este de 935.
  • În 2014, erau 551 de angajați în acest domeniu.
  • 335 de societăți comerciale au statut de plătitoare de TVA.
  • 52 sunt firme plătitoare de TVA la încasare.
  • Doar 2 holdinguri au proiecte de finanțare pe fonduri europene.
  • 8 societăți comerciale de specialitate au activități de import.
  • Doar 2 holdinguri fac export.

În România, 1.013 companii care desfășoară activități de tip holding raportează, în 2023, o cifră de afaceri totală de 1,25 miliarde de lei și un profit net cumulat de 4,87 miliarde de lei, potrivit datelor Termene AI. Deși nu desfășoară activități comerciale clasice, nu produc bunuri, nu oferă servicii și nu vând nimic direct pe piață, aceste firme administrează participații în alte companii și generează venituri din dividende, câștiguri din acțiuni și alte surse din grupul de firme controlat.

În total, taxele și contribuțiile plătite de aceste firme se ridică la circa 821,6 milioane lei anual.
În 2023, numărul total al angajaților din holdinguri este de 935. 335 de societăți comerciale au statut de plătitoare de TVA, dintre care 52 sunt firme plătitoare de TVA la încasare. 8 societăți comerciale de specialitate au activități de import, și doar 2 holdinguri fac export.

Ce spune Gabriel Biriș, partener, Biriș Goran și Asociații, pentru Aleph Business?

Cum explicați faptul că holdingurile din România raportează un profit cumulat de aproape 5 miliarde de lei, deși cifra lor de afaceri totală abia depășește 1,2 miliarde? Este acest model de funcționare specific sectorului sau ascunde riscuri fiscale?

„Nu e vorba de niciun risc fiscal. Peste tot în lumea asta, societățile de tip holding nu fac operațiuni comerciale, adică nu produc, nu cumpără, nu vând. Ele sunt făcute ca să eficientizeze structura deținerilor unei persoane în mai multe companii, izolând riscurile la nivelul companiilor operaționale, cum le spunem noi.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

De altfel, să știți că această legislație care a permis înființarea holdingurilor în România, pentru că înainte investitorii străini care veneau în România foloseau holdinguri din țări consacrate, precum Cipru, Luxemburg, Olanda, Malta, și mulți români care aveau participații în diverse sectoare mergeau și își făceau holdingurile pentru a evita dubla impunere în aceleași țări.

O modificare care a eliminat dubla impunere și care a făcut posibilă înființarea holdingurilor în România a apărut în 2014, modificare care practic a exceptat de la impozitul pe profit câștigurile din vânzarea de acțiuni sau părți sociale într-o firmă dacă deții mai mult de 10% pe mai mult de un an. Practic s-a urmat o recomandare făcută inclusiv de mine înainte de introducere ca să mergem pe aceste perioade minime de deținere ca să evităm speculațiile, care este prezentă în Luxemburg. Din acel moment eu mă așteptam și noi am încercat să promovăm această soluție de eficientizare a deținerilor personale.

Ați văzut Pavăl Holding cât de eficient lucrează. Din păcate însă și o anumită lipsă de încredere în autorități, instabilitatea legislativă a redus, a limitat o opțiune care în continuare pune România pe picior de egalitate cu alte state și o poate ajuta să devină hub regional pentru investitori. Regimul a fost îmbunătățit în 2022 odată cu introducerea consolidării fiscale, dar din păcate acest impozit minim pe cifra de afaceri introdus anul trecut a cam stricat lucrurile”, spune Biriș.