• Hidroelectrica anunță că are încheiate tranzacţii cu Transelectrica.
  • Tranzacţiile sunt în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de lei.
  • Suma depăşeşte 5% din activele nete ale Hidroelectrica.

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O) a informat piaţa de capital asupra încheierii, în data de 23 august, a unor tranzacţii cu operatorul sistemului naţional de transport de energie Transelectrica (TEL), a căror valori, cumulate cu restul tranzacţiilor încheiate între 1 august 2022 şi 23 august 2023, ajung la circa 1,06 miliarde de lei,

Suma depăşeşte 5% din activele nete ale Hidroelectrica, conform situaţiilor financiare individuale aferente semestrului 1 de anul acesta, se arată într-un raport publicat joi la Bursă.

Între 2011 şi 2023, tranzacţiile încheiate între cele două companii ajung la o valoare cumulată de 2,2 miliarde de lei. Obiectul tranzacţiilor a constat în vânzarea de energie electrică, drepturi de încasare/obligaţii pentru dezechilibrare pozitive/negative produse în luna de contract, calculate la preţurile de dezechilibru-pozitive/negative, servicii de transport şi cogenerare de înaltă eficienţă.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Veniturile Transelectrica

Transelectrica a raportat venituri operaţionale de 2,2 miliarde de lei în prima parte a anului, în coborâre cu 16% faţă de S1/2022, şi un profit net de 162 de milioane de lei, în creştere cu 479% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Costurile cu achiziţia ener­giei pentru acoperirea consumului propriu teh­no­logic (CPT) au fost în sumă de 261 milioane de lei, mai mici cu 40% (-173 milioane de lei) comparativ cu S1/2022, în prin­cipal influenţate de OUG 153/2022.

Profitul Hidroelectrica

În S1/2023, Hidroelectrica – cea mai mare companie de la BVB, a avut un profit net de circa patru miliarde de lei, în urcare cu 46% faţă de S1/2022, în contextul unor venituri de aproape şapte miliarde de lei, plus 42%.

Valoarea energiei achiziţionate s-a majorat cu 221% în S1/2023 la 215 milioane de lei, de la 67 milioane în perioada similară de anul trecut, pe fondul necesitaţii de a asigura un nivel de hedging care să permită dez­voltarea portofoliului de furnizare al companiei în confor­mitate cu stra­tegia asumată.