- Americanii de la Greenbrier închid fabrica de vagoane de la Arad.
- 800 de angajați ai Astra Rail Industries rămân fără loc de muncă.
- Greenbrier continuă activitatea la Caracal şi Drobeta Turnu Severin.
Gigantul american Greenbrier închide fabrica de vagoane de marfă din Arad. Cei 800 de angajați ai fabricii Astra Rail Industries din Arad rămân fără loc de muncă, în următoarele luni. Firma păstrează deschise, deocamdată, fabricile din Caracal și Turnu Severin, unde lucrează alți 1.400 de angajați.
Advertisment
Astra Rail Industries, potrivit ultimelor date pe 2023, şi-a majorat cu 12% numărul angajaţilor la aproape 2.300 de salariaţi, iar businessul din 2023 crește cu 50%, la 1,2 miliarde de lei. Cele trei fabrici, ce se întind pe 357.000 de metri pătraţi, au o capacitate de producţie de 5.000 de vagoane de marfă pe an, cea mai mare capacitate din Europa, potrivit ultimelor date. Fabricile produceau pentru clienţi din Europa de Vest în condiţiile în care în România nu există cerere.
Ce spune Silvian Irimia, jurnalist piața auto, pentru Aleph Business?
De ce închide Greenbrier fabrica de vagoane de marfa din Arad și cum impactează asta economia noastra? Surse din piaţă spuneau la început de martie că fabrica ar fi afectată de posibila anulare a unei comenzi de vagoane din Statele Unite, care devenea necompetitivă odată cu creşterea taxelor vamale de către SUA.
„Da, aceasta a fost practic lovitura de final, dar până în punctul acesta trebuie să ne uităm că au crescut foarte mult costurile operaționale, competiția din acest domeniu a crescut și ea și totodată, dacă e să fim sinceri, starea fabricii nu era neapărat cea mai bună pentru că era destul de veche, și aparatele, la fel și partea logistică, cât și mediul urban din Arad nu era cel mai propice pentru o altfel de fabrică. Când vine vorba de impactul economic, da, sunt peste 2000 de angajați care sunt concediați, ne uităm la faptul că e posibil ca alții investitori străini să nu mai aibă încredere, să spunem, Arad, având în vedere că fabrica aceasta s-a vândut și trebuie să ne uităm la faptul că Greenbrier România producea peste 5000 de vagoane, era cea mai mare producție din Europa, ne uităm la faptul că practic niciun vagon din cele produse nu ajungea în România, toate erau date către export, iar asta înseamnă că era o sursă importantă de venit pentru export. Acest Greenbrier, adică și fabricate de la Arad, asta înseamnă că, iarăși, exportul va fi destul de afectat, la fel ca și venitul, și, da, cam ăsta ar fi impactul economic, sau puțin pe termen scurt, pe termen lung, o să vedem”, spune el.
Titlurile zilei
Ce urmează pentru Greenbrier?
„Sper să învețe de la ce s-a întâmplat la Arad și să consolideze și mai bine producția, să vadă ce n-a mers la Arad și să aplice la Caracal și la Turnul Severin, că, ok, s-a închis o fabrică, e bine, mai avem încă două. Să sperăm că au învățat ceva de la tragedia de la Arad, să spunem așa, și că vor aplica la cele două fabrici și să încerce să se avanseze mai departe și, poate, de ce nu, să modernizeze și acele fabrici”, adaugă el.