• Grampet Group începe producția de bitum polimerizat la Onești.
  • Prima stație de producție e montată pe platforma fostei rafinării RAFO.
  • Fabrica va produce anual 120.000 tone de bitum polimerizat.
  • Întregul proiect va avea o capacitate totală de 480.000 tone pe an.
  • Noua unitate va funcționa non-stop, 24/7, pe tot parcursul anului.
  • Grampet Group va livra bitum către România, Moldova și Ucraina.
  • Constructorii de autostrăzi vor primi materiale constant.
  • Compania estimează că va extinde proiectul dacă cererea se sus.
  • Stația va începe producția de masă în luna aprilie.
  • Investiția va sprijini proiectele finanțate prin PNRR.
  • Grampet Group marchează intrarea pe piața a producției de bitum.

Grampet Group începe producția de bitum polimerizat la Onești, într-o fabrică de 120.000 tone/an, prima dintr-un proiect care va ajunge la 480.000 tone/an. Materialul va alimenta drumurile din România, Moldova și Ucraina, și va contribui la contractele finanțate prin PNRR. Noua unitate este complet automatizată, funcționează 24/7 și asigură un flux rapid către constructori, se arată în comunicatul Grampet.

Ce spune Radu Balcu, consilier președinte, Grampet Group, pentru Aleph Business?

Cum va influența această producție prețurile și termenele de livrare? Și ce impact are această investiție asupra industriei construcțiilor? Vom vedea drumuri mai durabile?

„Cu siguranță că acesta este principalul motiv pentru care Grampet Group și-a asumat să dezvolte această nouă linie de business. Cum spuneați și dumneavoastră, am investit în cele patru stații de producție bitum polimerizat și ne propunem o capacitate de până la 480.000 de tone pe an.

Pentru noi e un pas strategic, pentru că, în primul rând, ne dorim să reducem dependența României de importuri și să accelerăm construcția de drumuri moderne în România, dar, sigur, și în Republica Moldova și în Ucraina. România are astăzi undeva la 1.280 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres. Anul trecut s-au inaugurat 151 de kilometri și mai sunt încă 623 de kilometri în execuție.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Deci este clar că există o nevoie majoră pentru un produs de calitate care să ajute constructorii români, și nu numai, să-i desfășoare activitatea. În final e, sigur, o extindere a misiunii Grampet, aceea de a construi, conecta și de a dezvolta România”, spune el.

Fabrica funcționează non-stop, 365 de zile pe an. Ce tehnologii o fac sustenabilă?

„În primul rând, sustenabilitatea vine din faptul că bitumul pe care noi îl exportăm este un bitum solid, ceea ce înseamnă că ne putem stoca și depozita cât mai multă materie primă, iar consumul acesta se întâmplă în momentul în care există cerere. Deci, automat, nu vom mai vedea atât de multe camioane pe autostrăzi și drumuri, ci vom putea să oferim soluții clienților doar în momentul în care aceștia, într-adevăr, ajung cu proiectul de infrastructură la nivelul de a turna bitum”, adaugă el.

Care sunt următorii pași pentru extinderea proiectului? România devine un jucător regional?

„Cu siguranță că ne dorim să devenim un jucător regional. Cum vă spuneam, în anul 2023 România a fost nevoită să importe 562 de mii de tone, în valoare de 285 de milioane de euro, în principal din Grecia, Ungaria și Turcia. Pe plan intern, singura rafinărie care produce astăzi bitum este Rompetrol, o producție de doar 100 de mii de tone, în condițiile în care, în România e nevoie anual de minim 700 de mii de tone de bitum.

Deci asta ne dorim în principal, să devenim un jucător regional. Să urmărim ulterior o extindere. Știm că urmează, la un moment dat, un proces de reconstrucție al Ucrainei și vrem ca investiția noastră să ajute constructorii români să acceseze acele proiecte de reconstrucție ale Ucrainei și, sigur, în virtutea intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ne gândim că și acolo vor fi suficiente oportunități pentru noi și pentru constructorii pe care vrem să-i sprijinim”, spune el.