Google extinde prognoza inundaţiilor la nivel global, inclusiv în România

Sursă foto: Google
  • Google anunţă extinderea capacităţilor sale de prognozare a inundaţiilor în 80 de ţări.
  • Datele se regăsesc în Flood Hub – centrul de prognoză a inundaţiilor, o platformă Google care afişează prognoze pentru inundaţiile fluviale.
  • În 2018, Google a lansat prognozele de inundaţii pentru a ajuta la combaterea daunelor catastrofale cauzate de inundaţiile anuale.

Google anunţă extinderea capacităţilor sale de prognozare a inundaţiilor în 80 de ţări, adăugând 60 de ţări noi din Europa, inclusiv România, Africa, regiunea Asia-Pacific şi America de Sud şi Centrală.

Dezastrele naturale sunt în creştere în ceea ce priveşte frecvenţa şi intensitatea lor din cauza schimbărilor climatice, iar inundaţiile se numără printre principalele ameninţări climatice la adresa siguranţei şi mijloacelor de subzistenţă ale oamenilor.

Google anunţă extinderea capacităţilor sale de prognozare a inundaţiilor în 80 de ţări, adăugând 60 de ţări noi din Europa, inclusiv România, Africa, regiunea Asia-Pacific şi America de Sud şi Centrală. Această extindere globală este rezultatul eforturilor Google de utilizare a inteligenţei artificiale pentru a sprijini comunităţile expuse la riscuri să rămână în siguranţă şi să se adapteze.

Datele se regăsesc în Flood Hub – centrul de prognoză a inundaţiilor, o platformă Google care afişează prognoze pentru inundaţiile fluviale, arătând când şi unde vor avea loc în diferite zone ale lumii, zone care însumează o populaţie totală de 460 de milioane de oameni. Guvernele, organizaţiile şi populaţia din aceste regiuni au astfel acces la informaţii critice cu până la şapte zile în avans pentru a se pregăti şi a se adapta la inundaţii.

Platforma include acum unele dintre regiunile cu cele mai mari procente de populaţie expuse la riscul de inundaţii, precum Ţările de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos şi Cambodgia. De asemenea, include ţări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, precum Belgia, Spania şi Germania în Europa sau Nicaragua, Honduras şi Guatemala în America Centrală.

În 2018, Google a lansat prognozele de inundaţii pentru a ajuta la combaterea daunelor catastrofale cauzate de inundaţiile anuale. Datorită progreselor în modelele sale de prognoză AI şi învăţare automată, în 2022 Google a extins prognozele de inundaţii în alte 18 ţări, un pas intermediar către expansiunea globală anunţată astăzi.

Prognozarea inundaţiilor se bazează pe tehnologia AI, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo şi imaginile de satelit. Aceasta combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, şi modelul de Inundaţie, care prezice ce zone vor fi afectate şi cât de adâncă va fi apa. Începând de anul acesta, Google va trimite alerte de inundaţii în Search şi Maps, precum şi notificări Android.