Fondul Proprietatea reevaluează Hidroelectrica la 11,5 mld. euro, cu 15% mai mult în doar o lună

Reevaluare națională. Fondul Proprietatea evaluează acum Hidroelectrica la 57 miliarde de lei, adică 11,5 mld. euro. Estimarea anterioară a celui mai mare producător de energie electrică al României era 9 mld. euro, echivalentul a 45 de miliarde de lei. Deci, cu 15% mai mare în doar o lună.

La evaluarea actuală şi pe baza rezultatelor din 2021, respectiv 6,7 mld. lei venituri şi 3,1 mld. lei profit net, compania are un multiplu de 8,5 ori veniturile şi de 18 ori profitul net.

Ministerul Energiei a fost de acord cu propunerea Hidroelectrica de a distribui 2,8 miliarde de lei din profitul pe 2021, dar a votat şi solicitarea prin care Fondul Proprietatea cerea 1 mld. lei din rezerve.

Am discutat subiectul cu directorul editorial al ZF, Cristian Hostiuc.

„Aceste valori se fac trimestrial și odată ce prețul energiei electrice a crescut și rezultatele s-au îmbunătățit, bineînțeles că vine o altă reevaluare. Este aceeași companie cu aceleași active. Deci dacă mâine prețul la energie electrică ar scădea iar lumea n-ar fi înnebunită cu această energie verde, valoarea activelor Hidroelectrica va scădea în consecință. Deci aceste valori sunt făcute într-un anumit context de piață.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.