• FMI propune o taxă de „solidaritate” pentru câștigătorii pandemiei și cei bogați
  • Companiile profitabile ar trebui să plătească pentru a consolida coeziunea socială
  • Această propunere vine în contextul în care au existat multe falimente și job-uri pierdute

Fondul Monetar Internațional propune statelor să ia în considerare impozitul de solidaritate. Într-un interviu pentru Financial Times, șeful afacerilor fiscale FMI, Victor Gașpar, a spus că aceste taxe sunt o șansă de a repara bugetele statelor afectate de criză.

Cristian Hostiuc e de părere că această impozitare suplimentară pentru cei bogați nu este o soluție realistă: „FMI-ul nu avea ce să spună la întâlnirea de primăvară și a venit cu această idee. În realitate, toate țările încearcă să își apere propriul sistem de taxe și impozite. Dacă vrei să faci ceva, introduci anumite impozite, taxezi mai mult de la un anumit nivel în sus și lași pentru cei care nu au obținut nimic taxe mai mici. Și asta decide fiecare țară, nu trebuie să vină FMI-ul“.

„Companiile mari se descurcă în orice situație“, e de părere Cristian Hostiuc, care spune că dacă ne uităm de-a lungul anilor ele traversează foarte bine crizele. „În general, în criză, problema este la companiile mijlocii și mici. Acolo trebuie să găsești soluții“, mai spune directorul editorial ZF.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Adrian Mitroi, analist economic: „Va fi foarte greu de implementat“

Este o bătălie politică importantă. Va fi foarte greu de implementat. Franța își dorește să îi prindă pe marii jucători din IT, America nu își dorește deloc. America a fost de acord cu 21,5, o taxă minimă, care este cu mult mai puțin jumătate din cât este taxată corporația în America. G20 începe să pună presiune pe această ușoară redistribuire. Nu mai există soluții de unde să mai scoți bani în pandemie, dar subiectul probabil va deveni de actualitate după pandemie“, spune Adrian Mitroi.