- EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale.
- EY: Se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale.
- EY: Politica fiscală este departe de a fi previzibilă acum.
- EY: Guvernele trebuie să abordeze prioritățile economice.
- EY: Prețurile de transfer rămân cel mai mare risc fiscal pentru companii.
- EY: Gen AI poate eficientiza procesele de conformitate.
- EY: Companiile trebuie să se pregătească pentru schimbare.
Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global. După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY cu privire la perspectiva strategiilor fiscale la nivel global.
Advertisment
Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, și adaugă o anumită marjă de incertitudine economică. Politica fiscală nu face excepție de la ritmul schimbărilor din acest moment. E un instrument de bază pentru implementarea unor obiective mai ample de politică, cu o mulțime de măsuri deja programate pentru schimbare.
În acest context, politica fiscală este departe de a fi previzibilă în acest moment, conform raportului care a analizat datele din 71 de jurisdicții la nivel mondial. Țările din întreaga lume se confruntă cu dificultăți economice cauzate de inflație și deficite, riscuri de securitate în creștere, încălzire globală și dezastre naturale. Există o concentrare pe suveranitatea națională și pe dezechilibrele comerciale, cu tendințe naționaliste care conduc la un mai mare accent pe politici industriale axate pe investiții și producție internă.
Titlurile zilei
Ce spune Alex Milcev, partener, EY România, pentru Aleph Business?
Guvernele urmăresc politici de creștere economică și caută noi surse de venit pentru a-și satisface nevoile de finanțare, având deficite în creștere și nivele îngrijorătoare ale inflației. Cu datorii publice ridicate și rate ale dobânzii mari, guvernele trebuie să abordeze prioritățile economice și politice concurente, inclusiv nevoile de securitate în creștere, arata raportul EY. Ce are de facut Guvernul României in acest sens?
„Concurența între state a fost, este și va fi întotdeauna pe agenda tuturor guvernelor. Acum se vorbește mult mai intens pe această temă, pentru că avem în față vizibil aceste concurențe, acele tarife, acel război tarifar declanșat de administrația americană, și deja toată lumea este conștientă ce înseamnă acest lucru pentru noi toți. Că e inflație, produse mai scumpe, fluxuri comerciale mai reduse. Și aceasta este realitatea clară cu care ne confruntăm și în România. România, evident, că are și ea nevoia de finanțarea bugetului de stat. Vorbim de ani de zile despre deficite bugetare.
Și, în afară de posibilitatea de a se finanța prin împrumuturi, cealaltă clară regulă este că trebuie să colectezi mai bine taxe și impozite. În cazul nostru, e o discuție de probabil 3 ani de zile, înainte, în cadrul și după campaniile electorale, dacă cresc taxele, și cred că, mai curând întrebarea se pune „Când cresc taxele?” Ne așteptăm că anul acesta și anul viitor o să vedem modificări semnificative în legislația fiscală care va aduce mai multe resurse la bugetul de stat pentru a finanța diverse inițiative, nu în ultimul rând, și cheltuieli masive în creștere pe partea de apărare”, spune el.
Care e cel mai mare risc fiscal pentru companiile multinaționale?
„Impredictibilitatea și instabilitatea sistemului fiscal sunt, probabil, printre cele mai mari griji a mediului de afaceri dintotdeauna. Din păcate, acest an exacerbează aceste tendințe, când nu știi ce îți aduce ziua din mâine. Iarăși, revin la tarifele despre care încă nu ne dăm seama cât de mare vor avea impact la nivelul fiecarei companii individuale. Este foarte greu să faci planuri de afaceri, pe termen mediu și lung, nu mai vorbesc. Ceea ce împiedică multe decizii de investiții. Ce înseamnă investiții? Investiții în echipamente, în activități de producție, în angajarea sau neangajarea unei forțe de muncă. Deci, sunt mai multe repercusiuni a acestei instabilități practice în viața noastră de zi cu zi”, adaugă el.
Pentru a se adapta cu succes creșterii complexității fiscale la nivel global, companiile trebuie să se pregătească pentru schimbare, pentru că economia globală traversează o perioadă disruptivă și nu este vorba despre o schimbare marginală, ci mai degrabă despre o schimbare radicală în modul în care se desfășoară afacerile. Ce au de facut companiile?
„Trebuie să, evident, să-și stabilească prioritațile, să investească mult în sistemul de IT, să se pregătească pentru viitorul influențat de A.I., de inteligență artificială. Pe partea fiscală, trebuie să se asigure că departamentele lor financiare, care includ și componentă contabilă și fiscală, să fie la zi cu tot ce se întâmplă. Nu doar la zi, dar să aibă și capacitatea de a prevedea, a se documenta ce înseamnă modificările acestui mediu, nu doar în țara, să spunem, România, în cazul nostru, în care operează, dar și în țările partenerilor. A se vedea, iarăși, războiul transatlantic privind tarifele. Contează nu doar ce face guvernul tău, dar ce fac și celelalte guverne. Deci, cei care vor câștiga cel mai mult, sau vor fi afectați mai puțin de această instabilitate, vor fi cei care se documentează mai bine și investesc în partea de know-how, partea de knowledge management legat de domeniul fiscal și financiar”, conchide el.