• O explozie a avut loc la Petromidia Năvodari, unde 20 de muncitori sunt evacuați, fără victime.
  • Rafinăria ocupă locul 9 între cele 250 din Europa și Africa.
  • Este Cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne unități de profil din Europa de Sud-Est.

Autoritățile intervin în explozia de la Năvodari. Ce se întâmplă la Petromidia? O conductă de benzină a explodat.  Incendiul e stins. 20 de muncitori sunt evacuați de pompieri. Victime, nu sunt.

Rompetrol deține două din cele patru rafinării din România. La Năvodari și la Ploiești. Iar cea mai mare rafinărie din România, cea de la Năvodari, ocupă locul 9 între cele 250 de rafinării din Europa și Africa. Impactul pe bursă? Acțiunile RRC cresc astăzi cu 1,37%.

Ce contribuții aduce Petromidia Năvodari la bugetul de stat?

Este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne unități de profil din Europa de Sud-Est. Este strategic poziţionată în Năvodari, pe malul Mării Negre, la o distanță de 20 km de Portul Constanța.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Este cel mai important activ logistic al rafinăriei și rămâne singurul terminal maritim off-shore din România. Poate primi vase petroliere cu un deplasament de până la 160.000 tone și este conectat prin furtunuri marine și terestre la rezervoarele situate în rafinărie.

Rompetrol deține două din cele patru rafinării din România, centrele de excelență Rafinăria Petromidia (Năvodari) și Rafinărie Vega (Ploiești), precum și Divizia de petrochimie, unicul producător de polimeri din țară.

Rompetrol este cel mai mare exportator de produse petroliere și unul dintre cei mai mari exportatori din România. Rafinăria are cel mai mare randament de produse albe (benzină, motorină, combustibil pentru avioane) din regiune (peste 85%), ocupând locul 9 între cele 250 de rafinării din Europa și Africa.

Cu majoritatea activelor de producție în România, Rompetrol e unul din cei mai mari contribuabili autohtoni. Este unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al României, plătind peste 1,65 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent. Astfel, nivelul total al sumelor plătite de companie către bugetul de stat se ridică la circa 7,6 miliarde de dolari, pentru perioada 2019-2023.

Când au mai fost explozii la rafinărie?

În iunie 2023, un pompier a fost rănit în urma unui incendiu la instalaţia de distilare a motorinei de la Petromidia.

În iulie 2021, în zona platformei Petromidia a avut loc la prânz o explozie în care au fost rănite cinci persoane, iar una a decedat. Explozia a fost urmată de un incendiu violent.

În 2016, pe platforma Petromidia a mai avut loc un incident similar, soldat cu morți și răniți. La data de 22 august 2016, în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie. Două persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav.