• 9% dintre întreprinderile din România raportează activități de inovare, ceea ce plasează țara pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
  • Țările cu cele mai mari rate ale inovației sunt Belgia (70%), Grecia (66%) și Germania (63%).
  • Întreprinderile mari din UE, cu peste 250 de angajați, sunt cele mai active în domeniul inovării, iar în România, întreprinderile mici întâmpină dificultăți în implementarea inovațiilor.

9% dintre întreprinderile din România raportează activități de inovare în perioada 2020-2022, conform unui raport publicat de Eurostat. Acest procent plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, sub media UE de 51%. Bulgaria și Ungaria, următoarele clasate, înregistrează procente semnificativ mai mari, de 26% și, respectiv, 30%.

Cele mai mari rate ale inovației sunt raportate în Belgia (70%), Grecia (66%) și Germania (63%), ceea ce arată eforturile constante ale acestora de a investi în dezvoltarea tehnologică și modernizarea proceselor.În contrast, România rămâne în urmă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la strategiile naționale pentru sprijinirea inovației.

În întreaga Uniune Europeană, întreprinderile mari, cu peste 250 de angajați, sunt cele mai active în domeniul inovării, cu o rată de participare de 78%. Întreprinderile mijlocii (50-249 de angajați) raportează o rată de inovare de 64%, iar cele mici (10-49 de  angajați) au o rată de 47%. Această tendință se reflectă și în România, unde întreprinderile mici întâmpină dificultăți semnificative în adoptarea și implementarea inovațiilor, comparativ cu întreprinderile mai mari.

Titlurile zilei

ROMÂNIA INTRĂ-N SCHENGEN TERESTRU
DOMINANȚA BITCOIN SCADE, DAR PIAȚA CRIPTO CREȘTE
INVESTIȚIA E BANUL ÎNVĂȚĂTURII
ÎN CE POȚI INVESTI ÎN 2025?
ALEGERILE SCHIMBĂ OBICEIURILE DE CONSUM
ROMÂNUL SE INTERESEAZĂ DE INVESTIȚII

Lipsa unui mediu favorabil pentru inovare afectează competitivitatea întreprinderilor românești pe piața europeană și globală.

Sursa: Eurostat