Care este cel mai simplu mod de a cumpăra ceva? Cu banii altora. Asta face Musk, în preluarea Twitter. Achiziția, de 44 miliarde de dolari este un LBO, un leveraged buyout, adică folosești cât mai puțin capital propriu și atragi mai mulți investitori.

Musk joacă rolul companiei de capital privat în achiziția Twitter. Dar este unul dintre puținii oameni cu atât de mulți bani încât se poate angaja să finanțeze el însuși o mare parte a tranzacției. Conform Bloomberg, aproximativ 72% din pachetul de finanțare ar putea veni direct de la Musk sau sub formă de numerar pe care îl împrumută prin garantarea cu acțiuni Tesla.

Achiziția ar fi a patra cea mai mare tranzacție în care o companie publică a fost cumpărată și privatizată. Musk a angajat o finanțare de 46,5 miliarde de dolari pentru a încheia acordul, iar pachetul este format din: 13 miliarde de dolari angajamente de la bănci în împrumuturi către Twitter pentru a sprijini afacerea, 12,5 miliarde dolari în angajamente de împrumut susținute de acțiunile Tesla promise de Musk și 21 de miliarde de dolari angajamente în capitaluri proprii.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Am discutat subiectul cu Adrian Negrescu, analist economic.

“Un LBO nu e pentru toată lumea, e pentru investitorii care într-adevăr au credibilitate și care știu să angreneze investitori. Cum funcționează în esență acest mecanism? Vine un investitor, un head of investments, care spune “Hai să cumpărăm împreună produsul respectiv pentru că ar putea să facă profit, să ne genereze un câștig de cel puțin 100-150%”. Cam acestea sunt marjele de profit pentru astfel de inițiative. Și atrage, bineînțeles, bancheri, fonduri de investiții, atrage companii importante și împreună cumpără acel bun cu gândul, de cele mai multe ori, de a-l vinde la suprapreț. Cam așa funcționează în esență.

Aici, Elon Musk, din punctul meu de vedere, nu cred că a făcut o afacere foarte, foarte bună pentru că, dacă ne uităm la cei 43 miliarde de dolari, mare parte din bani i-a scos din buzunar sau din garantarea acțiunilor Tesla, ceea ce, din punctul meu de vedere, e foarte riscant.”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.