• Electrica accesează credit sindicalizat de 3,1 mld. lei.
  • Electrica prioritizează stocarea și energia verde.
  • Alexandru Chiriţă, CEO Electrica: Deciziile consolidează poziția financiară și strategică a companiei.

Electrica primește aprobarea acţionarilor pentru mai multe proiecte, inclusiv o emisiune de obligaţiuni şi un credit sindicalizat, în vederea implementării măsurilor de dezvoltare, scrie ZF.

Astfel acţionarii EL – statul român cu 49,8%, fonduri de pensii cu circa 22% şi alţi investitori, aprobă o emisiune de obligaţiuni verzi cu o valoare a plafonului de până la 500 mil. euro şi o facilitate de credit sindicalizat de 3,1 miliarde lei, destinată refinanţării datoriilor existente şi susţinerii planurilor investiţionale ale companiei.

Alte puncte pe ordinea de zi aprobate au fost două proiecte de investiţii în producţie de energie regenerabilă şi stocare de energie, respectiv: proiectul de parc fotovoltaic Satu Mare 3, cu o valoare estimată a investiţiei de 36 milioane euro şi o capacitate instalată de 62,5 MWp, (Doba, judeţul Satu Mare), şi proiectul de parc fotovoltaic Bihor 1, cu o valoare estimată a investiţiei de 47 milioane euro şi o capacitate instalată proiectată de 77,4 MW. Proiectul prevede şi opţiunea de instalare a unei capacităţi de stocare pentru profilare şi echilibrare, potrivit companiei.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Acționarii susțin strategia de creștere a companiei

„Astăzi am făcut paşi importanţi în consolidarea poziţiei financiare şi strategice a companiei, prin aprobarea unor măsuri esenţiale pentru viitorul nostru. Emisiunea de obligaţiuni verzi şi accesarea facilităţii de credit sunt instrumente care sprijină obiectivele noastre de dezvoltare sustenabilă şi de tranziţie energetică. În plus, aprobarea investiţiei în cele două parcuri fotovoltaice consolidează dezideratul nostru de a deveni un actor de referinţă în producţia de energie regenerabilă, contribuind astfel la securitatea energetică şi la protecţia mediului. Aceste decizii reflectă încrederea acţionarilor în direcţia strategică a companiei şi angajamentul nostru de a genera valoare pe termen lung”, spune Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.

Electrica are o capitalizare de 4,5 mld. lei. De la începutul anului acţiunile urcă cu 17% pe tranzacţii de 472 mil. lei. Spre comparaţie indicele BET are plus 13%.

Electrica a raportat în primul semestru al anului venituri operaţionale de 4,7 miliarde lei, în scădere cu 29%, şi un profit net de 102 milioane lei, cu 40 milioane lei sub valoarea din perioada similară a anului 2023.