E open doar la profit? Bill Ackman nu crede în structura de conducere a OpenAI, pe modelul Musk

Bill Ackman, fondator al Pershing Square Capital Management, contestă structura de conducere a OpenAI. Nu poți funcționa coerent, pe termen lung, dacă la conducere e atât o entitate non-profit, cât și o subsidiară bazată pe profit, spune el.

https://media.alephbusiness.ro//2024/02/CUT-STORYDISCUTIE-E-OPEN-LA-PROFIT.mp4

„Modul de guvernare e foarte important, consiliile de administrație contează mult. E foarte important să le dai acționarilor dreptul să intervină, cel puțin o dată pe an.”

Faptul că acționarii nu sunt reprezentați în board poate determina situații neplăcute. Cum a fost și cazul demiterii lui Sam Altman din funcția de CEO, spune Ackman.

Merge Ackman pe retorica lui Musk?

Concedierea lui Altman pare să fi fost cauzată de o situație de care Elon Musk, fondator al OpenAI, se plângea de ceva vreme. „A fost o dispută între aripa non-profit și cea axată pe profit”, spunea jurnalista Kara Swisher.

Musk, care a gândit inițial OpenAI ca pe o societate non-profit, spune că e dezamăgit de direcția în care merge compania. Pare a fi și opinia lui Ackman.

„OpenAI a fost menită să fie open source. De aici denumirea de OpenAI. O companie non-profit care să concureze cu Google. Acum e closed source, puternic bazată pe profit, total controlată de Microsoft”, spunea Musk. „Nu asta a fost intenția”.

Cum evoluează OpenAI?

OpenAI a fost recent evaluată la 80 mld.$, în urma unui deal prin care Thrive Capital cumpără un pachet de acțiuni. Angajații companiei își pot vinde acțiunile pe care le dețin, în cadrul tranzacției, scrie New York Times.

Un deal similar a fost încheiat anul trecut. Atunci, firmele de Venture Capital Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz și K2 Global au făcut oferta de cumpărare. OpenAI era evaluată atunci la 29 mld.$.

Bill Ackman spune că VC-urile tind să aibă opinii divergente cu cele ale fondatorilor. Pentru că urmăresc profituri rapide.

Exit mobile version