Două companii europene se asociază pentru a concura cu SpaceX a lui Elon Musk

Două companii europene de sateliţi se combină într-o tranzacţie de 3,4 miliarde de dolari pentru a rivaliza cu SpaceX a lui Elon Musk, scrie CNBC.

Operatorul britanic de sateliţi OneWeb intenţionează să îşi unească forţele cu rivalul european Eutelsat, într-o tranzacţie prin care cele două companii speră să concureze cu SpaceX a lui Elon Musk.

În cadrul fuziunii, Eutelsat va emite 230 de milioane de acţiuni noi şi le va schimba cu acţiuni OneWeb, potrivit unui comunicat de presă transmis marţi. Acţionarii OneWeb şi, respectiv, Eutelsat vor deţine 50% din firma combinată. Tranzacţia evaluează OneWeb la 3,4 miliarde de dolari.

Odată formată, se aşteaptă ca noua entitate să genereze venituri de aproximativ 1,2 miliarde de euro în anul fiscal 2022-23, au precizat companiile.

Dominique D’Hinnin şi Eva Berneke de la Eutelsat vor continua în funcţiile de preşedinte şi director general al entităţii combinate, în timp ce Sunil Bharti Mittal, finanţator OneWeb, va deveni copreşedinte.

D’Hinnin, preşedintele Eutelsat, a declarat că această tranzacţie va ajuta companiile „să profite de oportunitatea de creştere semnificativă în domeniul conectivităţii”.

OneWeb doreşte să plaseze 648 de sateliţi pe orbită joasă care ar ajuta la transmiterea de bandă largă în zonele rurale cu acces limitat la internet. În prezent, are 428 de sateliţi pe orbită, care vor fi acum combinaţi cu flota de 36 de sateliţi pe orbită geostaţionară a Eutelsat.

OneWeb, prezentat de mult timp ca un concurent al uriaşului proiect de internet prin satelit Starlink al SpaceX şi al proiectului Kuiper al Amazon, s-a confruntat cu dificultăţi în a-şi transforma ambiţiile într-un model economic viabil.

Compania a ieşit din faliment în 2020 cu ajutorul guvernului britanic, după ce a consumat miliarde de dolari în capital de risc. Guvernul a contribuit cu 500 de milioane de dolari ca parte a unui pachet de salvare a firmei.

Startup-ul a fost, de asemenea, afectat de îngheţarea lansărilor de rachete din Rusia, în urma invaziei Moscovei în Ucraina, şi a fost nevoit să apeleze la SpaceX pentru sprijin.

OneWeb speră că asocierea cu Eutelsat va contribui la redresarea situaţiei, iar directorul general Neil Masterson a numit-o „un alt pas îndrăzneţ” pentru a ajuta compania în misiunea sa.

Tranzacţia este supusă diferitelor aprobări de reglementare, inclusiv unui proces strict de autorizare de securitate naţională în Marea Britanie. Se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată până în prima jumătate a anului 2023.

Tranzacţia exclude o „acţiune specială” deţinută de guvernul britanic, care îi conferă un cuvânt de spus în chestiuni de securitate naţională.